Блогосферата на Дневник и таратора

Ако сте чели преди, направих една много добра аналогия за това как Джордж Лукас прави пари от разреждане на Star Wars „таратора“. Днес мога да кажа, че същото важи и за Блогосферата на Дневник. Последните 6-8 месеца агрегаторът боледува от прогресивна блудкавизация.

1. Може би заради желание на популяризират другия си агрегатор, Мегафона на Капитал, от Икономедия решиха да прехвърлят „политическите“ блогове от Блогосфера в Мегафона. На мен критериите по които се определя кои блогове трябваше да бъдат изместени бяха доста мъгляви. Това беше първия стадий на блудкавизацията. Получи се една осакатена Блогосфера, в която останаха блогове на шепа сериозни и интересни хора, плуващи сред множеството посредствени блогове, и един Мегафон, в който интересните блогове бяха „пресовани“ от по-големия обем на скучновати и многословни писания.

Ако трябва да направя тараторeна аналогия, от една пълна тенджера таратор се преля в друга, и така се получика две полу-пълни тенджери таратор.

2. Вторият стадий на блудкавизацията беше наводняването на Блогосферата със океан от безмислени блогове, в които ако трябва да обобщя „сульо и пульо пишат за скучния си живот„. Може би са си мислили, че с повече съдържание (с относително по-ниско качество) ще докарат повече трафик към агрегатора. Ефектът обаче беше, че интересните неща се разредиха още повече.

Сега, как от таратор за двама се прави таратор за трима ? Ами добавяш вода! От двете полу-празни тенджери таратор, получаваш две пълни, но разводнени тенджери с таратор.

3. Третия стадиий на блудкавизация на Блогосферата на Дневник се случи днес. Един от шепата останали интересните блогове („Струва си!“ на Ники Горчилов), излиза от агрегатора по желание на автора. С напускането на един от интересните блогове, агрегаторът се разводнява още повече.

Тараторен финал: Някой обича ли разреден таратор ?

Икономедия опитва с много и различни интернет проекти. От всичките начинания, за мен двата успешни са онлайн версията на Дневник и до скоро Блогосферата. Ако искат да оправят качеството на агрегатора си, трябва да се оттърват от количеството. Иначе качествените блогове ще парашутират сами от там.

PS. Другите проекти на Икономедия като Pipe.bg и Radar.bg според мен са фиаско, въпреки че поради различни причини. За Pipe.bg не беше достътъчно сериозно подходено, и резултата изглежда жалък в сравнение със сайтове като Svejo.net и Ping.bg, докато Radar.bg ми харесва много, но българската интернет публика не е оценила още подобни агрегатори за новини (същото може да се каже и за Rss.bg на Инвестор.бг).

8 мнения за “Блогосферата на Дневник и таратора …”

  1. хехе, това е интересен рекламен подход – безплатна мастика за най-верните читатели на Блогосферата ;)

  2. хех, а барабар със спонсора може и някоя реклама с пишман чалгаджийка с „динен“ сутиен и домашно порно, изтекло в интернет … ;)

  3. А аз се радвам, че разговорът се насочи към мастиката. Малиии, как ми се припи, сега от цялата работа на връщане ще забърша една от магазина :D

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *