Закон в Румъния освобождава ИТ специалистите от данък върху доходите

Преди малко разбрах за това:

Румъния стимулира ИТ сектора чрез данъците

Програмистите и всички специалисти в областта на информационните технологии в съседна Румъния не дължат на държавата данък доход върху заплатите си … Данъчното облекчение е регламентирано със закон и е в сила от момента, в който ИТ специалистът завърши университета. Браншът дава отлична оценка на това законодателно решение и се надяваме то да просъществува най-малко още 50 години …

Ники Горчилов е прав, като казва, че тази инициатива не е дошла от управляващите, а по-скоро за нея е лобирано от ИТ бранша. Нашите ИТ съсловни организации май са само „обръч от фирми„, а ?

Допълнение:

Успях да се свържа с BASSCOМ, от където ми отвориха, че в момента не знаят да има такава инициатива в България. В същото време споделиха, че вече са участвали в подобни „проекти„, и че те са били успешни, като например намаляване на ДДС за ИТ фирми, които работят по европроекти (ако съм разбрал всичко правилно). Официално ще могат да отговорят най-рано следващата седмица, но ме увериха, че вече имат опит с подобни инициативи, и че имат изградени канали по които да се прокара една такава добра идея. Благодаря на Цветелина са отделеното внимание и търпението с което отговори на всичките ми въпроси.

От BAIT не си вдигат телефоните. Ще опитам по-късно пак.

Следващо допълнение:

От BAIT все още не си вдигат телефона. Успях да се свържа с BWA, но по средата на разговора връзката прекъсна,  и при следващите ми опити да се свържа изглежда има някакъв проблем, защото аз чувам как ми се отговаря от другата страна, но те изглежда не ме чуват. Честно казано за краткия ни разговор бях изненадан от първата реакция, която беше „Това вярно ли е, потвърдено ли е?“ (става дума за това, че румънските ИТ специалисти не плащат данък печалба). Все пак, ще се опитам по-късно да се свържа пак и да проведем по-пълноценен разговор.

4 мнения за “Закон в Румъния освобождава ИТ специалистите от данък върху доходите”

 1. Възможно най-вредното нещо е всеки отрасъл да плаща различни данъци. Това изкривява средата и създава стимули всеки отрасъл да започне лобиране за собствени преференции – което е загуба на огромен обществен ресурс за нещо, което е вредно.

  Всички трябва да плащат еднакви и ниски данъци. Програмистът не е по-важен от професора в университета или учителя, който го е образовал. Или от учен, създал важно изобретение, или от предприемач, който саздава 2000 работни места за програмисти и т.н.

  Преди години БАИТ се опитаха да направят нещо подобно като искаха данъчни преференции само за себе си. Тогава безуспешно се опитах да ги убедя, че по-добре да всички да се обединим, за да намалим данъците до 10% вместо всеки поотделно да иска нещо за себе си. Тогава те не се съгласиха и нищо не постигнаха сами. А 10-процентния данък печалба и данък върху доходите го прокарахме и без тяхна помощ.

  Дано това да служи за някаква поука.

  Между другото, и в България, и в Румъния по-голямата тежест върху труда е от страна на осигуровките. Много по-голям ефект ще има ако има натиск за намаляване на осигуровките (които са 34%), отколкото ако се намали данъкът върху доходите (който и без това е само 10%).

 2. Мартин Димитров изрази същото мнение като Георги Ангелов:

  Привърженик съм на принципа не да се освобождават определени професии, а да бъдат ниски данъците за всички. Така се създава среда за бързо развитие на икономиката.

 3. Дано създадем най накрая тази среда за бързо развитие на икономиката….ако има икономика до края на зимата….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *