„Сирма груп“ разработи учебна програма по компютърно инженерство

Първата изцяло разработена от бизнеса магистърска програма по софтуерно инженерство ще бъде открита във Варненския Свободен унивеситет „Черноризец Храбър“ (ВСУ). Това съобщиха от учебното заведение. Автори на програмата са специалисти и консултанти на IT компанията „Сирма Груп“. Учебният план на програмата е съобразен с най-добрите международни практики, уточниха от дружеството. Тя има практическа насоченост, като завършилите ще могат да започнат работа веднага, в сферата на IT бизнеса.

Този път няма да лаем по Сирма, ами ще ги похвалим. Инициативата е много добра – вместо от университета да излизат некадърни вишисти, ще излязат кадри, чиято подготовка е по-близо до бизнеса, до това което наистина се търси, и уменията, които наистина ще са полезни. Забавната част в новината е, че „академичната половина“ на този проект е Варненския Свободен Университет – консервативните, закостенели, мухлясъли и инертни „висши институти“ като родния Русенски Университет сигурно ще се заработят по такава промяна след някоя друго деситилетие …

…Учебното съдържание е съобразено с получените познания от бакалавърския курс, предлаган от Техническите университети във Варна, София, Габрово и Русе…

Вие как го разбирате това ? За мен означава, че ще ги обучават от нулата – защото не знам за другите изброени университети, но „бакалавърския курс“ в Русенския Университет е гола вода. Нещата стават още по-зле, когато новоизлюпени академични величия обсебват предмети по които има по-добре преподаватели от тях, само за да имат повече часове и по-голямо възнаграждение … търсете после качество във висшите кадри, излизащи от университета! Ще го видите през крив макарон.

3 мнения за “„Сирма груп“ разработи учебна програма по компютърно инженерство”

 1. При нас в Пловдив има нещо друго интересно. Примерно човека Х завършил ФМИ преди 5 години, в момента работи в някаква софийска фирма, примерно програмира на JAVA и може да се каже, че е успял да се реализира в своята сфера.
  Та един ден от университета го канят да изнася лекции на така наречените факултативни дисциплни, на които всеки студент според интересите си може да се запише.
  Та, послената такава, на коята се бях записал аз беше „Дизайн на приложенията с примери на JAVA“ и освен, че беше интересно като материал е и интересно да чуеш какво се случва на практика в тези фирми.
  Примерно човека ни обясни с какъв тип клиенти да не се захващаме. :) Това няма къде да го прочетеш.

 2. Наистина, това е супер!

  Аз имам приятел, който освен че е много добър в работата си и в областа в която се занимава (VoIP технологии), има вече опит като лектор на семинари и т.н. Сега в университета си смучат от пръстите програмите, и нямат никаква практическа насоченост, и ако поканят един такъв реализиран професионалист, и студентите, и преподавателите щи научат страшно много.

  Само че, на нашите академични тиквеници главите са им завряни в задниците там където слънце не огрява, и тяхните амбиции са или колко повече пари да изсмучат, или как по-успешно да се скатават за да не стане ясно колко са посредствени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *