А.Ф.К.С. (Алтернативен Факултет „Компютърни Системи“)

От както реших да качвам неща за рубриката „Ретро“ съм си наумил и да пиша и за проекта АФКС. В края на 2000 и в началото на 2001, няколко приятели решихме по някакъв начин да канализираме ентусиазма и творческите си възможности. По това време вече на всички беши кристално ясно, че в университета нищо няма да научим. Беше очевидно колко инертни и закостенели са преподавателите, колко стари са програмите, колко са безполезни нищата които учим. IT сферата е особена, защото често се оказва, че студентите са по-запознати от преподавателите в някои от областите на „информационните технологии“… да ме прощава Ж****ва, ама да върви да обеснява обектно-ориентираното програмиране на някой фикус – ще има по-голяма полза ;) Както и да е … че така, след няколко „бирени комитета“ беше изчистена идеята за Алтернативния Факултет „Компютърни Системи“. „Алтернативен“, защото „конвенционалния“ факултет(по-точно катедра) са безполезни. Решихме да пишем за неща които разбираме, и които ни вълнуват, решихме да обсъждаме нещата които виждаме като сбъркани главно в нашето образувание, но и в бизнеса. За да не разлайваме „университетските“ кучета, решихме да останем анонимни, като за всеки имаше псевдоним. Въпреки че не бяхме доволни от университета, не сме чак такива камикадзета ;)

Реализацията стана много лесно и бързо. Направо е невероятно колко свободно време сме имали навремето да се занимаваме с такива неща. Сайтът мина през две версии. Първоначално всичко беше качено на Hit.bg, но след това се ориентирахме към F2S (Freedom To Surf), които предлагаха безплатен PHP хостинг. По това време нямаше евтини хостинг решения (Goto.bg и подобните се появиха през 2002 година), и заради това гледахме как можем да направим нещо по-нормално като сайт. В крайна сметка почти всичко беше статичен HTML, а „динамични“ бяха само формите за коментарите, и анкетите. Със спирането на F2S обаче изчезна и сайта.

Сега, седем години по-късно, проектът е отново онлайн – и то качен пад стария си адрес:

АФКС.нет — Алтернативен Факултет Компютърни Системи

Сайтът може да се разглежда, но динамичнита части като анкетите и формите за коментари не работят. Искам да благодаря на колегите си от алтернативния факултет: Емилиян Алексиев, Орлин Колов, Тома Борисов, Рени Желязков и Пелин Вазов.

ПС. Сайтът е онлайн от преди три дена, и веднага след като го качих се свързах с „колегите“ си от този проект, които бяха онлайн по същото време. Първия коментар ми хареса и сега го публикувам (съжелявам за шльокавицата):

Емилиян Алексиев:

hehe, gledai ti kav stil na pisane sam imal togava ;)

Калоян:

heh, zaschto – sega kakav e ;)

Емилиян Алексиев:

ami
ne nam, no kato cheta tva mi se struva ne chak tolkova zle
ako imahme poveche vreme mojeshe da se probvame da go
vdignem pak..sega osaznavam kolko vreme sme imali togava :)

i kolko sme niamali v posledstvie

Емилиян Алексиев:

mda
ideta e bila unikalna togava
a i mai niama nishto takova oshte v nikoe uni :)
bili sme super

2 мнения за “А.Ф.К.С. (Алтернативен Факултет „Компютърни Системи“)”

  1. Явно се били млади и леко озлобени. Всъщност като направя равносметката в РУ имах 6 (ШЕСТ) загубени години. Все пак не разчитах на РУ да ме научи на нещо ами си се занимавах от рано. Аз се озлобих много 2-рата година – никакви компютърни занимания нямаше само глупави дейности. Какво ме интересува мен като програмист да смятам разни вериги от Токове, усилватели или логически елементи (времезакъснения и т.н.)? В 3-тата година минахме на добре познати неща – Асемблер, С и др. такива където си плувах в свои води. Доста от колегите и особенно „колежките“ които през първите 2-години нямаха проблем с зубренето, след това се озориха доста.

  2. Не знам за другите, но аз наистина бях натрупал много … негативни емоции. Всъщност другите от екипа са много по-положителни ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *