Новото електронно банкиране на ПИБ е егати бозата!

Тези от Първа Инвестиционна май само се опитват да си развалят нещата, вместа до ги подобрят. Не знам кой луд гений им се занимава със платформата за електронно банкиране, но последния upgrade е гола вода. Всичко е сбъркано на много генерално ниво, като се почне с това, че „конзолата“ се отваря в нов прозорец, в който по никакъв начин н еможе да разбереш кога страницата се зарежда и кога не – като за решили да махнат всички „елементи“ на прозореца, поне някакъв „Loading…“ индикатор да бяха сложили. Визуално също всичко е един кошмар, и изглежда така сякаш е правено от индийски програмисти. Различни шрифтове, малки и големи, Arial и default-ския Times New Roman, разместени елементи на формите, разместени елементи на навигацията, и най-страшното … фреймове! За да е насирането пълно, цялата „история“ на опериране с банката до момента е изтрита, като за всяка една от сметките има по една единствена транзакция в момента на която пише „Миграция“ … какво са мигрирали тези ?! Откъде до къде ?! Абе пълна боза. В допълнение, като оставим настрана техническите недоразумения, новото електронно банкиране е още по-тромаво и неразбираемо за ползване. Преди с един поглед можех да видя какъв ми е баланса по сметките, и кога е последната транзакция. Сега трябва да вляза някъде в менюто, и една по една да си извъртя сметките с някакъв безумен JavaScript. Преди формите за каквото и да е бяха добре подредени, въпреки че заради това заемаха малко повече място … сега обаче всичко е безумно разкрачено и разместено. Направо не ми го побира акъла тези от ПИБ защо са се хванали да правят тази глупост.

PS. Още по темата тук и тук. Още коментари тук и тук.

18 мнения за “Новото електронно банкиране на ПИБ е егати бозата!”

 1. Да … Преди поне си функционираше добре … Вчера го видях …. Опитали са се нещо „модерно“ да вкарат, но хич не им се е отдало. Пълен провал.

  Преди поне беше функционално … сега си загуби и функционалността.

 2. Аби ти от ПИБ (а не знам, може и от другите банки) бавно полудяват … какво са изтрещели на тема сигурност не знам – заради това ли правят всички тези глупости ? То не бяха нови „хардуерни“ сертификати, то не бяха карти с чип, то не беше преиздаване на всички карти без чип – и то по супер смотан начин, като новите кредитни карти с чип имат и нов номер, а не само нова дата на експирясване и ново cvv – като в случаите в които се преиздава. А пък представите си какво приключение ви очаква ако трябва да се обаждате на „спешните“ телефони – няма да чуете нищо освен сигнал „заето“. Нито вдигат телефоните, нито ползват кореспонденцията вътре в банкирането … трябваще да ги „нахокам“ в email на адреса за контакти, за да се сетят да ми обърнат внимание. Преди не беше така, така че определено се забелязва влошаване на електронните им услуги.

 3. Онзи ден успях да вляза в новата система. Поиска ми да си сменя паролата и сега вече не мога да влизам. Дава ми: „Невалидно потребителско име / парола“. Някой да се е сблъскал със същия проблем?

 4. да, днес преди обяд. по-късно обаче успях да вляза от първия път – така че, опитай пак.

 5. Загледах сорс кода, който се изплюва в цялата тази галимация и изглежда някой от виновниците не е устоял да си остави почерка: „autor: Lyubomir Slavilov“. Кратко разследване показва връзки с КИБЕРТРОН, изгонване от бгдев.орг, слабо представяне в конкурс за програмиране и тн.

  Самия код няма да коментирам.

  Извода е, че новата система за момента е бул шит.

  И, все още не мога да си вляза в акаунта. Явно ще трябва да се разходя до ПИБ.

 6. Аз днес разбрах, че старото банкиране е още активно – адреса е като на нормалното, но с old. поддомейн преди това

 7. „… индийски програмисти…“

  Точно така е!!!
  Индийци внедряват и пишат Flex Cube в ПИБ. Досега Виртуалния клон беше дело и се подържаше от Датамакс, т.е. ePay.bg

 8. Много е зле, честно!
  Да добавя и аз нещо:
  Под Firefox (за IE не знам) не се разбира кое е линк в менюто, понеже курсора не се променя! Отначало си мислех, че не са активни, а после като усетих каква е работата, цъках като луд за да видя къде другаде има линкове..
  Освен това в извлечението липсва особено важната информация за транзакцията като наименование на ПОС или АТМ терминала, както и нужните понякога кодове към същото описание..

 9. Ами те май линковете бяха някакъв JavaScript, но не съм сигурен. На мене всичко ми изглежда като голяма боза – обаче се оказва, че и Алианц, и Булбанк, ползват именно същият софтуеър. Ако се прави цялото упражнение за повече сигурност, пак не си го обеснявам, защотото нали пък Булбанк ги „ужилиха“ във Видин (или Враца май беше), използвайки именно тази същата шитава система.

 10. Въпреки, че не трябва да се използва лична информация, мога открито да заявя, че човек с името Любомир Славилов не е постъпвал и не е постъпил на работа в ПИБ ! Такова лице не съществува в колектива на ПИБ.

  Проблемите с интегрирането на новата система са факт на моменти, но те по никакъв начин не застрашават сметките на клиентите поради факта, че всичко е двойно подсигурено на хартиен носител и на база данни в софтуера който използва банката до момента на миграцията !

  Няма нужда от безпокойствие, дори когато отидете на каса, банкомат или нещо свързано с ПИБ ще забележите, че никой не си тръгва от там без това за което е отишъл !

 11. @DANi: това не обеснява как се е появил този „Любомир Славилов“ в HTML-а на новата система, нали ? Ако наистина не работи в ПИБ, или в някой от нейните подизпълнители, тогава аджеба как се е появил там ? На пръв поглед два от вариантите които виждам, са или някой „хакер“ е решил да се подпише, което е малко вероятно, след като не ползва псевдоним, а истинско име, или пък гениите, които са сглобявали системата са копирали код от някое друго място, и така са копирали и това. Аз имам няколко случаи в които намирам мой код по проекти по които не съм работил, и се оказва, че точно така е станало – някой ми е копирал кода, че барабар с коментарите ;) Поне да бяха махнали местата на които пише „Mrasnika“, за да не се набива толко яко на очи. Както и да е, това не е по темата.

  Няма нужда от безпокойствие, дори когато отидете на каса, банкомат или нещо свързано с ПИБ ще забележите, че никой не си тръгва от там без това за което е отишъл !
  Кажи това на Тошо, който е в Германия, и няма как да отиде до някой от клоновете на ПИБ! Обясни ми той какви варианти има за да работи с тази банка.

 12. Здравейте,

  Искам да предложа всички, които сa недоволни от FlexCube, да напишат по един mail на шефката на виртуалния клон на ПИБ – Живка Пушкарова, pjivka@fibank.bg с апел да върнат предната версия на клона, която със сигурност работеше добре, пък дано помогне… :-)

 13. Доколкото знам от каките в клона с който аз работя, новата система е не само за потребителското електронно банкиране, ами тя е и приложението, което се ползва от персонала на банката. Това твърдение беше донякъде потвърдено и от публикуваното на сайта, в което онтово пиши, че миграцията има много цели:

  Всяко преминаване към нова система е сложен и комплексен процес, който в краткосрочен план създава трудности на потребителите – както на клиентите, така и на служителите на банката, но в дългосрочен аспект дава многобройни възможности за развитие и много по-добро клиентско обслужване…

  Така че май няма никакъв смисъл да си иска възстановяване на старата система. По-скоро е важно да се стегне новата боза, която ще ползват.

 14. Като гледам напоследък ПИБ са започнали да се справят с бъговете на системата за е-банкиране. Има надежда!:)

 15. Оооо, в началото какво беше … сега си е супер. Още малко да дооправят системата и всичко ще е наред. Търпение му е майката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *