Централизирано дрън-дрън…

Какъв е проблемът на централизираните системи ? Всички знаем много плюсове, но кой е основния минус ? Това, че в този който предоставя услугата, се залага много повече отговорност. Какво става когато „центъра“ даде фира ? Всички духат супата. Точно такава е и ситуацията тази сутрин с електронното банкиране на Първа Инвестиционна Банка. При опит да вляза ми се показва панела за аутентификация, прави се договарянето между сървъра и инсталираните при мен сертификати, и … това е! После всичко зависва с очарователното съобщение:

500 Internal Server Error

java.lang.NullPointerException
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].server.ApplicationServer$2.getTransaction(ApplicationServer.java:4549)
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].server.http.ServletRequestDispatcher.closeOpenTransactionFromServlet(ServletRequestDispatcher.java:1012)
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].server.http.ServletRequestDispatcher.invoke(ServletRequestDispatcher.java:788)
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].server.http.ServletRequestDispatcher.forwardInternal(ServletRequestDispatcher.java:376)
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].server.http.HttpRequestHandler.doProcessRequest(HttpRequestHandler.java:870)
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].server.http.HttpRequestHandler.processRequest(HttpRequestHandler.java:451)
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].server.http.AJPRequestHandler.run(AJPRequestHandler.java:299)
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].server.http.AJPRequestHandler.run(AJPRequestHandler.java:187)
at oracle.oc4j.network.ServerSocketReadHandler$SafeRunnable.run(ServerSocketReadHandler.java:260)
at com.evermind[Oracle Containers for J2EE 10g (10.1.3.0.0) ].util.ReleasableResourcePooledExecutor$MyWorker.run(ReleasableResourcePooledExecutor.java:303)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:595)

Така, явно не става. Решавам да отида до банката и да си свърша работата там. Сещам се обаче за приказките, че (май) Сирма са инсталирали новата платформа за електрооно банкиране, който вече била приложена в една банка, а други 3-4 чакали на опашката, за да я приложат и те. Другото което се сещам беше голямото ударение на думата „централизирана“. Демек всички маймуни сме на този клон. За да не си губя време да ходя до банката, при които предполагам, че случая е същият, решавам да звънна в клона с който аз работя, за да проверя да не би да съм краен песимист. Уви, прав съм – и при тях новата система е запекла и на работи.

Не знам още колко ще ми изтърпят нервите да търпя кибернетичния запек на ПИБ заради новата им смотана система. Първо, че подобни забивания наистина подкопават убеждението ми на това колко е надежен банковия им софтуеър. Това, че е централизирано, прави нещата още по-зле: както сами виждаме, едно такова „спъване“ остава всички (и потребители, и персонал) на тъмно. Второ, мразя да ми се пилее времето за глупости. Мразя нещя, които се правят на инат, без да има ясна мисъл защо се правят. Все още не съм прочел никъде обяснение (или по-скоро оправдание) защо беше необходима миграцията към този индийски боклук. Не ми е ясно, що за боза е това след като не можаха да импортират историята от старото електронно банкиране.

Така, че ако не слуха за фалита им (който се носи по блогове и форуми от вчера вечерта), то поне електронното им банкиране са на път да ме откажат от тази банка. Отдавна мина времето, когато само ОББ и ПИБ издаваха кредитни карти, сега всяка банка предлага (приблизително) същия набор от услуги, така че няма проблем да намериш къде на друго място да си късаш нервите.

3 мнения за “Централизирано дрън-дрън…”

  1. FlexCube – това е най-скапаната банкова система. Незнам как се излъгаха поне 6-7 български банки да си вземат този индийски боклук. При това ако не сте чули с внедряването се занимава фирма която неможа да се справи и с едни детски градини!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *