Автосервизите масово работят на тъмно … аман от Андрешковци!

компютри втора употребаПочти всички автосервизи у нас работят на тъмно, алармираха вчера от Националната занаятчийска камара. По нейни данни около 90% от фирмите, заети с поправката на возила, спестяват или напълно не плащат данъци…
За да излязат на светло тези браншове, трябва да се въведе нулева ставка на патентния данък до две години след регистрация на занаятчии, настояват от камарата. Нормативно признатите разходи пък трябвало да станат отново 50%. Камарата иска още патентният налог да се замени с държавна такса, която да се определя от МС, а не от общинските съвети.
Занаятчиите призоваха всички институции, които имат контролни функции, за общи действия срещу тези, които упражняват занаят без квалификация и регистрация.

Е аман от този тип мислене … Андрешко forever! Аман от пишман майстори, които като ти оправят нещо, после се чупи нещо друго, и понеже няма нито касов бон, или бележка от кочан, не можеш да му търсиш никаква отговорност. В същотото време „голямата“ им тарикащина им спестява да плащат не само патентния данък, ами и ток за промишлени нужди.

Ето един положителен пример, с който много се гордея – баща ми! Който го познава знае колко е сръчен, но не е в това въпроса. През 1998-та работеше в един сервиз, след това започна да работи сам (може би през 1999 или 2000 година), и винаги си е плащал патентния данък и всички необходими данъци и такси. От него знам колко е спъваща бюрокрацията, и то в най-наглата си форма (от последните години от управлението на Костов), и колко време, нерви и пари и струвало обикалянето по всички бюра и гишета, докато всичко което се изисква от него е изпълнено. От него са и наблюденията „първо лице“ за това колко късогледа е администрацията, и държавата ни като цяло, която вместо да те пусне възможно най-бързо да започнеш някакъв бизнес и след това да си прибере дължимото от данъците, тя те „оскубва“ още при регистрацията, обира ти парите, и после ако изкараш нещо – браво. Въпреки това, въпреки ежегодните тъпизми около осигуровки, вноски по патентния данък и т.н. баща ми успява да се справя както с бизнеса си, така и с изрядността си. Може да се намерят много оправдания да се работи на тъмно – бюрокрацията е голяма, данъците са големи, осигуровките са големи, както и глупости като „който го е страх, да плаща – аз съм лошо момче, и не ми пука“. Всичко това са глупости – въпроса не опира до страхливост или тарикащина, ами до това да си принципен и да спазваш правилата. Също като с касовите бележки тук някой се опитва да е тарикат на дребно, и така пречи на легалния бизнес, защото цените им, които не са обременени с плащането на такси и данъци, са по-ниски. Понеже всички сме Андрешковци, не само пишман тарикатите по автосервизите, ами и будалите които ходят при тях защотото им е по-евтино, наливът вода в мелницата на „да се работи на тъмно“. Там обаче рядко получават качествена услуга, и накрая какво става – майсторите псуват държавата, че са им високи данъците, и виждаш ли те, онеправданите, са принудени да бачкат на тъмно, а клиентите им и те псуват майсторите за некачествената услуга, и пак пускат грамофона на „ех, ако бяхме нормална държава, нямаше да има такива безобразия…“. Опитайте се да загърбите дребния тарикатизъм, и се опитайте да направите най-трудното – да си промените мисленето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *