fbOpen – Facebook платформата

В началото на седмицата излезе платформата за приложения на Facebook пусната под отворен лицензfbOpen (може да си я изтеглите от тук). След като миналата година видяхме що за гарги представлява кода на home страницата, сега ми стана любопитно до видя какъв код са пуснали. Отново видях същите бози.

Документирането на кода е под всякаква критика. Не са забравили да сложат голям блок в началото на файловете за да напомнят под какъв лиценз е пуснат този проект, и това е може би нещото, което най-близо се доближава до добре написана документация в кода. Документацията не е фетиш на педантичните, а е нещо наистина полезно и удобно. Един такъв голям по размерите си проект ще е необходимо да се обслужва от добре написана документация, защото алтернативата е винаги когато ти потрябва нещо да се ровиш из кода. Документиран код в „индийски стил“ с коляма купчина коментари а ла „// whatever“ преди всяка функция е напълно безполезен, защото все още ни знам някой документатор да го парсва, а и де има, ще е голямо чудо на техниката заради косматия формат на инфирмацията (ако изобщо може да се говори за формат). Горе-долу същите критики може да се отправят и към WordPress, само че там се работи много усърдно върху документацията както вътре в кода, така и ресурсите които се предоставят на разработчиците. Да се надяваме, че от Facebook ще поработят за да поизгладят кода си.

За краткото време което разглеждах PHP файловете от проекта не можах да намеря и един клас или обект, и може да си представите какъв кошмар ще е един такъв голям проект като набор от разхвърляни функции. Отново, същата критика може да се отправи и към WordPress, но в по-малка степен, защото там проектът е замислен като такъв, който да работи и с двете версии на PHP (PHP4 и PHP5), докато за един „сървърен“ проект като fbOpen ограниченята, налагани от съобразяването с реалноста на споделения хостинг отпада, и те могат да работят с по-новите и по-добри версии, които предлагат много повече възможности, представени от новия PHP5 (нов, нов, през есента ще стане на 5 години май).

На едно място прочетох, че стила на писане във fbOpen (а и в изплютия файл от Facebook миналата година) е заради подобрения на изпълненето, и по-добро използване на ресурсите. На мен ми изглежда като тъпо оправдание за немърливо написан код, и още по мърляшка поддръжка.

За финал остава само разочарованието, че клиентите не виждат „боклука“ с който работят. Те виждат интерфейса, копчетата, възможностите които предлага сайта (и платформата). Май се оказва, че качеството на кода не е от значение. Нали ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *