Българският бизнес е готов за аутсорсинг на ИТ услуги

Сигурна услуга ли е аутсорсингът на ИТ услуги? Какви са особеностите на изнасянето на непривични дейности? Каква е ролята на това решение за повишаване на ефективността? Какви трудностите при формулиране на изисквания към доставчиците? Какви са предизвикателствата при формиране на ИТ екипите и при координиране на отношенията между служителите и обслужващите?

Отговорите на тези и много други въпроси ще търсим заедно на 19 юни в хотел Шератон по време на Второто издание на форум „Аутсорсинг на ИТ услуги – универсални стратегии за конкретни предизвикателства“. Събитието се организира от ICTMediaи ISACA-SofiaChapter.

Eто това ще ми е интересно, за да си разширя ограничените възгледи въргу ИТ аутсорсинга. Моите впечетления са, че се аутсорсват дейности главно с цел по-малки раходи, като акцентът не е върху това фирмата да има едно скъпо струващо ИТ звено по-малко, ами в това да има едно по-малко скъпо струващо ИТ звено в държавата в която работят. Заради това развиващите се страни са водещи в ИТ ауксорсинга, защото просто на капиталистите им излиза супер по-ефтино. Тук обаче идва и проблема с качеството на услугата и квалификацията на персонала – ако една и съща фирма ви предлага аутсорсинг за дизайн, уеб програмиране и интранет система на Java, кажи им студено „благодаря“, и бързо „довиждане“. Признавам, че може би съм изкривен от годините програмиране и мисля като стереотипния инжинер, и заради това ще ми е интересно да видя за какво ще иде реч на тази конфиринция. Там или ще науча нещо ново, или ще стана свидетел на поредната излъгация.

3 мнения за “Българският бизнес е готов за аутсорсинг на ИТ услуги”

  1. Аутсоурсингът не е необходимо да е в чужбина, защото почти винаги като се каже ‘аутсорсинг’ си представяш едни фирми, от страни в които заплащането е добро, които се опитват да ‘минат тънко’ и прехвърлят част (или понякога цялата) си дейност някъде в ‘тъмните’ страни. В България се забелязва и другата проява, изнасянето на дейности от големите градове, в по-малките, с цел търсене отново на по-ниска крайна цена на продукта им. В това няма нищо лошо, но наистина е проблем какво качество би получила такава фирма при условие, че всеки си знае цената и знае за какво работи.

  2. Така е, голямата разлика в заплащането има и между София, и „провинцията“, и наистина същите причини за аутсорсване има и в малките градове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *