Колко са българските фрийлансери на … Get A Freelancer ?

Като говорим за аутсорсинг, наумих се преди време да разбера на кой фрийлансерски сайт колко българи има регистрирани (абе има ли българска дума за фрийлансер ?). Тези които ми отговориха първи бяха GetAFreelancer.com, които не ме дадоха конкретен отговор, но ме упътиха как да го намеря сам. За целта се пуска едно търсене на този адрес:

като се ограничава, да връща само резултати от България.

Отговорът е 3490.

Сега, разбирам, че едва ли всички са активни. Дори аз имам регистрация там и още получавам нотификации за нови проекти, въпреки че не отделям време да ги чета. Интересното е, че българските фрийлансери са от всички краища на България, като на първя страница има някалко от Русе, включително и резултата на първо място (той обаче спада към неактивните, защото последния му проект е от 2005 година). Вторият русенец в списъка изглежда активен, със спечелен проект през май тази година.

Беше ми също така интересно по брой участници България на кое място се нарежда, но от GetAFreelancer ми отговориха, че това също мога да си го сметна сам … може, ама друг път! Не ми се играе да пускам формата за всички държави и да сравнявам после … ако се намери някой ентусиаст, да ми пише ;) Само за сравнение, румънските регистрации са 8761, сръбските са 1966, а македонските са 636.

19 мнения за “Колко са българските фрийлансери на … Get A Freelancer ?”

 1. Вече са 3491! :)
  Интересен пост, не бях се сетил за това. Аз също съм регистриран там, но нямам спечелен проект, bid-вал по 2-3 и не съм влизал в сайта вече година и нещо. :)

 2. Ами и аз съм така. През 2003 (преди казармата) и 2004 (след казармата) се бях ентусиазирал да си купувам лапотп, и бачках много фрийлансинг, главно на Rentacoder и Scriptlance (не ми се даваха пари за eLance). По това време тъкмо започваше GetAFreelancer, като имаха много яка реклама на Адсенс-а, и къде ли още не. Както и да е де, идеята ми е че събрах парите за лаптопа преди да спечеля и един проект там, и после не съм се занимавал изобщо с подобни неща, понеже ми беше много изтощаващо. Ама това колко има полза от бачкане като фрийлансер е отделна тема.

 3. като гледам проектите и парите, това изглежда къртовски труд…

 4. Абе индийцита развалиха работата, защотото съпер много подбиват цените. Иначе труда не е чак къртовски, но пък е много изморително, защото е малко като война на три фронта: единия беше редовната ми работа, другия фронт е търсенето на нови проекти (да не би докато си зает да правиш някой ефтин да изпъснеш някой по-добри платен), и третия фронт е времето което отделяш за работа върху спечелените проекти.

  Първоначално е малко по-тежко, понеже като новобранец правиш много глупави ходове, като например да се навиеш на вървиш по свирката на някой, и да правиш промени 1 месец за мижав проект за $50. После се обиграваш, и както с всичко друго, работата тръгва по-лесно.

 5. Индийците прецакват всичко. Предлагам да свърша малко работа за 80$, излязох, пих едно кафе, прибрах се и цената вече беше 30$(минималната). Мислех си, че няма накъде на падне повече, но след половин час някакъв друг пич предложи да го направи безплатно, само срещу добро ревю.
  Не съм чак такъв ентусиаст че да бачкам без пари.

 6. Зарязвай фрийлансинга, това вече е малоумна работа, защотото вече всеки е решил да го играе интернет предприемач и да си прави сайт, и така се размиват качествените клиенти, и повечето проекти са шибани бози. Съответното и в океана от индийци трудно се забелязват качествените фрийлансери, и онези „качествените“ клиенти почват да се махат, или поне са по-подплашени и трудно се взема проект. Това са ми впечетленията от 2004 ;) Сега не вярвам нещата да са се развили към по-добро. Аз заради това кардинално реших да се откажа от този тип „часпроми“, и да се фокусирам върху други неща.

 7. Eх, сетих се за един боза на Метавизия от 2004, наречен bgproekti.com, за който голямо хвалене беше, големи интервюта бяха … щял да бъде българския еLance ;) Ей го на, „пълен“ с проекти … егати жалката гледка!

 8. Виж как да правиш наистина кинти http://freelancers.co.nr като freelancer. Тези хора, които са писали преди мен явно или не разбират от темата, или от изкуството да работиш като фрийлансър. Странни хорица. А как ви се виждат 1200-1800 лв. месечно от проекти от сайтовете на http://freelancers.co.nr и още поне долкова от клиенти от България :) то май българина става само за политика, говори и ако може хич да не работи. Иначе на тези сайтове работа за уеб дизайн и програмиране колкото искаш. И мога да кажа, че не се хващам с проект за по малко от 400 USD или поне за 100 лева на ден. Друг е въпроса ако не си правите правилно сметка за нужното време.
  …От един едногодишен freelancer… поздравявам всички яки… разбирачи

 9. А как ви се виждат 1200-1800 лв. месечно от проекти от сайтовете на http://freelancers.co.nr и още поне долкова от клиенти от България :)

  Ами радвам се за теб, ако се справяш така добре. Обаче не ми е ясно какъв е точно този сайт, който си го линкнал в предния си коментар ? На мене ми изглежда като евтин трик, с който се опитваш да спечелиш от Referral програмата на Scriptlance. Къде точно е фрийлансинга тук?

  Тези хора, които са писали преди мен явно или не разбират от темата, или от изкуството да работиш като фрийлансър. Странни хорица.

  Вучков, може би не си намерил правилното място да си мериш пишката ;) Да не те обиждам, ама изглеждаш като жалък аматьор, който се опитва да събере малко внимание към още по-жалкия си дилетански проект. Егати, блога към сайта е отпреди 2 дена, от 15 юни 2008 ;) Даже един нормален домейн няма сайта, ами някаква ефтиния от co.nr, която пренасочва към друг хост. Така че тази работа за парите, които изкарваш от тоиз сайт … да да, ама друг път – не на мене тези ефтини парфюми от лев и двайсет килото ;)

 10. Ей го батко ве :)
  Случайно попаднах на този блог… та аз съм въпросния втори Русенец в списъка.
  Как става номера ли? С много труд и безсънни нощи, поне в началото. И много постоянство, много хора се отказват след няколко загубени проекта.
  Пожелавам ви успех!

 11. Здравейте,
  искам да ви попитам за getafreelancer.com как точно става печеленето на проект – имам предвид, когато дам Bid след това трябва да чакам да бъда избран, когато изтече срока на проекта или ако се свържат с мен/преди изтичаноето на срока на проекта/ и ми дадат инфо за работата, която трябва да се свърши, веднага трябва да я започна? Благодаря ви за отговорите предварително.

 12. На всички такива сайтове принципа е един и същ, и не виждам нещо сложно. Кандидатсвате, като пускате бид, и после чакате да видите дали са ви харесали – ако точно вас са избрали да правите проекта, ще получите удобрение и тогава дапочвате работа. Цялата информациа е добре да сте я обменили преди избирането ви за изпълнител, за да сте наясно за колко време може да се справите и колко пари да искате.

 13. http://www.getafreelancer.com
  Не си правете труда …. Бях .. за 1 година само 2 проекта и единият не ми платиха даже уж някакво объркване …. Работя като freelancer от 1999 и имам около 470 сайта изработени … при тез само някакви тъпи индйици бидват на някакви шантави цени както и не си изпълняват поръчките и други подобни вече съм имал даже клиенти търсили ръботна ръка там на които съм преработвал и довършвал сайтове. Преди да плащтате каквито и колкото да е $5 USD за да участвате в бидовете помислете какво точно правите.

 14. Аз съм доволен от този сайт.Когато имам време си бидвам,вземам си проект и си правя някой друг лев.Не знам за вас но на мен лично хич не ми допада да стоя по цяла нощ и да се кьоря пред монитора само и само да изпълня капризите на купувача :)Отделен е въпроса че като има работа няма мърдане от вкъщи и вече съвсем откачаш.Иначе е вярно – индийците яко са налазили пазара и с извинение осират всичко,което бутнат.Търсят и те какво да ядат.Има и свестни от тях,но са рядкост и все трябва да им оправяш бакиите.Най-важното както каза по-горе е да знаеш какво точно правиш и да не се отказваш след 1-2 изгубени проекта.Засега съм попадал все на точни хора макар и първия ми проект да беше пълен провал (дано да не случвам втори път на такъв купувач).
  Поздрави

 15. При мен нещата започнаха малко по-различно….Още докато работех с нормирано работно време и шеф (към 1996-1997г.) попаднах на инфо от амеркикански списания и сайтове, че в САЩ ( и някои др. държави) има възможности да се работи от разстояние или от в къщи. Като вида на работата беше мн. различна – правене на пликове, сглобяване на играчки, текстообработка и т.н. Направих многобройни запитвания с надеждата, че някъде може и да приемат чужденци, за да работят от в къщи. Но отговорите бяха все едни и същи, че предложенията са валидни само за местни. Но идеята, че може да се работи по този начин толкова ми допадна, че години наред не спирах да се опитвам, да събирам нужната информация и т.н. Бях убедена,че един ден това ще се превърне в реалност за мен! През 2003г. по семейни причини ми се наложи да спра да работя. И така седейки си в къщи и имайки повече свободно време, продължих с търсенето. Интернет вече беше достатъчно развит, че предлагаше достатъчно възможности, за хора, които имат желание, да осъществят мечтите си! Направих си регистрация в GAF още тогава, но естествено в началото само правх бидове, които явно не се вземаха на сериозно. Продължих да си правя регистрации и в други подобни сайтове с пълната увереност, че все от някъде ще изскочи зайчето. И това стана през 2004, когато чрез GAF спечелих проект за link building за испански клиент. Поработихме 2-3 мес., но така и не ми написаха review. Следващия месец в резултат от регистрацията ми в сайт за virtual assistants се сдобих с нов клиент и нещата лека полека започнаха да се получават. Сега 5г по-късно мога да кажа, че повечето от клиентите ми са от САЩ, Канада и Англия. Нямам много разнообразни клиенти, но за сметка на това пък имам дългосрочни проекти и повечето от клиентите ми се връщат отново при мен. Миналата есен имах и първия си български клиент, колкото и невероятно да звучи. Не знам кога ще се появи втори, трети и т.н. Това, което най-много ме привлича в този тип работа е независимостта, свободата да избираш кога, колко и с кого да работиш! Без задължително работно време, без да се съобразяваш с прищявките на шефа си и т.н. Не,че с клиентите не трябва да се съобразяваш, но просто усещането е различно. Единствения недостатък на тази професия е липсата на социални, реални контакти с хора – колеги и партньори! Но вече се убедих, че когато се срещнеш с някой от клиентите си от другия край на света – усещането е много особено, приятно, и се създават още по-стабилни бизнес контакти! Успех на всички колеги!

 16. Габриела, интересно разказано. Ако позволиш само една малко корекция – GetAFreelancer се „появи“ през 2004 година (домейна е регистриран на 9 декември 2003 година). Знам, защото за кратък период от време имах наблюдения от много от близо върху развитието на сайта и софтуеъра, който използват. Сайтът доби популярност през 2004, когато просто се скъсаха от Google AdWords реклами, за да разберат всички за тях. Иначе, успех и от мен на теб и на всички „колеги“ ;)

 17. спечелих проект и го завърших – ура !
  бях се обезверил след 2 седмично наддаване.
  надявам се да не остане единствен, че нещо като гледам конкуренцията е голяма /но не непробиваема/ :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *