Златин Радев

По Ре:Тв показват записи от „Дни на свободното слово“ посред нощ да запълват програмата. Един ден тази седмица след като забравих да спра VLC-то, с което записвам „Булевард България“ и икономическите новини, за да ио гледам по-късно на следващия ден, съм записал цялата програма до 0600 часа сутринта. Барабар с повторенията на новините и предаванията, посред нощ показват въпросните записи. И така видях панела със Златин Радев. Навремето се сещам, че съм гледал „Консерв Филм“ по телевизията, както и някакво интервю за „Шок“ но спомените са ми много смътни. Ако ви попадне удобен случай да гледате тези записи, гледайте ги и ще видите колко са интересни. Заинтригуван от ентусиазма на този човек, и невероятната лекота с която приема творческите си подвизи, реших да гледам въпросните филмчета. Очаквах, да са някъде на удобно място в интернет, след като са така добре декорирани с награди, включително и номинации за Наградите на Филмовата Академия в САЩ (иначе известни като Оскар). Да, ама не. Супер тъпо, ама не можах да ги намеря никъде. Не вярвам г-н Радев да има нещо напреки качването на произведенията си онлайн, и да очаква някакви дивиденти за авторските права. Дори и да е така, аз съм готов да платя, за да попълня интелектуалното си невежство (или по-скоро да освежа ръждясалите си киномански рефлекси). Все пак, няма нищо онлайн. Най-интересното което намерих е тази статия за българската анимация:

Коя тъпа глава в министерството на културата или някоя от бездарните му агенции не се е сетила да представи тези български постижения в интернет ?

Значи пари за тъпи кампании за защита на интелектуалните права с голи псевдо-култур-трегери (къде пълни слагачи и бездарници, къде подведени хора с криворазбрано желание да помагат) на плакати може, а нещо което е стигнало на егати високото равнище не може да се види никъде! Ами филмите на Анри Кулев? Или на Доньо Донев ?

3 мнения за “Златин Радев”

 1. Да, дааам… Така е. Мен липсата на информация за „Консерв филм“ дори ме навежда на мисли за Световната конспирация, като се има предвид тематиката. Не е ли интересно:
  1. 1989 – Комунизмът официално си отива
  2. 1990 – Разда се „Консерв филм“ – мощна миниатюра, която зрелищно описва режима
  3. 1990 – Номинация за Оскар на БЪЛГАРСКИ ФИЛМ!Журналистите трябва да са полудели
  4. 1990 и нататък – НИ ГЪК НИ СТОН!

  Какъв е извода?

  5. По добри ще да сме от Хамериканците! Техните тъпи награди ни ни интирисуват!

 2. btw, аз си правя малко анимационно проучване с цел понаписване и твоята статия беше да не кажа единствената, която ми излезе в Гугъл на „Консервфилм“…. ;)

 3. Аз също търсих информация, и намерих страшно малко неща, от които смислените бяха още по-малко, и главно на английски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *