Поддържане на проект с отворен код

Поддържане на проект с отворен код изисква време и енергия. Много проекти изискват много време и много енергия. За съжаление, свободното време и излишната енергия не са нещо, което се намира много напоследък (от новогодишната баница все искам да ми се падне късмета с „Отпуската“), и ако трябва да се избира между почивката, или работата върху рапортуваните бъгове и нови възможности, нали знаете кое ще спечели. Два от моите проекти (извън работата върху WordPress) бяха започнати с идеята, че ще се ползват в ежеднвената ми работа, и така поддръжката ще става от „само себе си“, защото така или иначе работата ми ще го изисква. За съжаление работите не се развиха в тази насока, и проектите не се радват на особенно внимание от моя страна, най-вече заради липсата на време.

Ако така се случва с всички open source проекти, то едва ли някой ще стигне до … абе едва ли ще прокопса ;) Аз още не съм изоставил моите проекти, въпреки че има някои идеи които просто не се състояха, а за други, нови идеи нямам време. Както и да е – виждаме, че не е точно така, защото има много успешни и „дълголетни“ проекти. Все пак, същия ли е сценария ?

Ако съдя по собствения си опит, не е точно така. Успешните проекти с отворен код се радват на цялото внимание на хората, които ги поддържат, и определено не са тяхно хоби. За да бъда по-точен, ще кажа че говора за основното ядро от разработчици – а не за многото ентусиасти, които помагат (главно по големите проекти, кой с каквото помогне). За тях проекта е работата им, а софтуеъра с отворен код са философията и бизнес модела, по който са избрали да се развиват. Темата за философията и бизнес модела е дълга и широка, но това върху което аз искам да се спра е вниманието, което е отделено на проектите, „енергията и времето“ които получават, за да се развият. Освен всичко, трябва и да се яде, нали ;)  Хората ангажирани с проекта не работят  за този дето клати гората  (въпреки че май повечето хора така си го представят), и за тях проекта е нещото, чрез което ще си изкарват парите.

Ето, парите са другото нещо. Това, че проект с отворен код може да се издържа от дарения е някаква химера. От друга страна, отново масата успешни проекти с отворен код имат финансов гръб, могат да се облегнат. Работите изглеждат навързани – има ли пари, ще има и внимание ;) Точно това навързване на нещата  е интересно. В блога на чернова стоя един линк от коментар на Дончо Ангелов при тема на Йовко Ламбрев:

…Част от това, което се случи с този проект, ме накара да го делегирам на друг човек, който изяви желание да се занимава с него. Част от това, което се случи тогава, загуби принципно вярата ми в това един програмист да се издържа от писане на свободен софтуер (виж, за консултант е друга работа, но това е и друга тема)…

…Лошото е, че и тогава, и сега, всеки с проблем искаше той да му се реши сега и веднага, но не се сещаше, че “сега” и “веднага” за свободен софтуер имат едни други измерения…

…Чисто програмистко и икономически погледнато излиза, че по-добре да напишеш shareware продукт, който да продадеш 1000 пъти от 10,000 сваляния, отколкото да напишеш свободен софтуер, за който да те “дарят” 40 пъти за 50,000 сваляния. Вярно, идеологически свободното може да е по-”изчистено”, но програмистите, за жалост, трябва да ядат…

Ами това е – струва си да работиш върху проекта, ако някой ти плаща – ако имаш груб на който да се опреш. Особенно трудно е, когато разработваш библиотека, а не продукт, защото хората за които е предназначен, са други разработчици, а не крайни потребители. Принципно приходите идват от консултиране и поддръжка, и с библиотека това е по-трудно.

За финал, получавам ето такива съобщения (не обръщайте внимание на дата, това форментира няколко месеца като чернова):

Project still alife?

Hi!
First of all, Thanks for your great work, your API is fantastic.
But: You didn’t release a new version since a year. Are you still developing your great framework?
I am currently looking for a third-party tool for integration into my software, but don’t want to deal with a dead project…

As I guess from your replies in the Forum, you are still active, so my second question:
Are you going to release a next version and if so, when?

Regards
Kevin – who is not interested in an unstable SVN version ;-)

Точно както го е писал Дончо, „сега“ и „веднага“ са относителни в ситуацията на разработчик на проект с отворен код. Неам време да се занимавам в близката година с проекта, особенно краткосрочно, най-вече с два крайни срока подпиращи ме отзад – private alpha за 1 септември и public beta за 1 октомври ;) Реалността е съвсем друго нещо, съвсем друга игра. Освен библиотеките с отворен код, върху които работя, работя и върху няколко приставки/плъгина за WordPress, което за мен са доста по-лесни, защото работата е много по-малко като обем, не са толкова „мащабни“ (относително казано, може би като количество код), и лесно се оправям с новите версии и бъговете за един-два часа след работа. Един-два часа, но пък кой ти ги дава – и така примерно обновяването на приставката за бутоните на Svejo трябваше да чака от април чак до юли.

Ех, сега от Zend ако ме наемат (мен директно, или компанията за която работя) за да се направи нов модул за Zend Framework за работа с изображения, базиран на Asido, ще е супер кеф ;) Хем ще има финансова опора, хем ще се занимавам се нещо което ми е интересно ;) А и не е късно, защото още май никой не работи върху драфтовете за Zend_Image ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *