Новата реклама на Apple за iPhone 3G

Вече е ясно къде сме познали с прогнозите за новата версия на телефона, и къде не. На много места може да се прочете какви са нововъведенията, както в API-то и firmware-а, така и в новото „поколение“ iPhone 3G. Може да прочетете кой е възхитен (от различни неща, но може би в най-голяма степен от завоя в ценовата политика на Apple за iPhone), и кой е разочарован (примерно от недостатъчните подобрения по телефона). За да не се отекчаваме, ще прескоча тези детайли, и ще обърна внимание на нещо любопитно – гласът от новата реклама за iPhone 3G. От Apple винаги си старят да правят интересни реклами и кампании, и в последните десетина години рядко са залагали на „звезди“ за да им рекламират нещата, може би с изключение на някой testimonial по време на някой кийноут, в който познати лица обесняват колко лесно се работи с продуктите им (аз лично си спомням нещо подобно за някой от версиите на iPod.ите, може би първата). Преди това, като всяко голяма компания може би, за разчитали да правят по-стереотипни реклами, използвайки хора като Джеф Голдблум (чийто PowerBook 5300 спасява света през 1996 в „Деня на независимостта“), или Карим Абдул Джабар за оригинална линия PowerBook. Ето една подобна реклама на PowerBook използвайки „Мисия Невъзможна“:

Откакто Стив Джобс се върна в Apple, аз не се сещам за такива реклами. Повечето реклами са фокусирани върху продукта, а не върху това кой го ползва (става дума за реклами фокусирани върху продукт, а не като кампании като „Switch to Mac“ или веселите „PC & Mac“). Това изключение, да не се използват известни хора в рекламите, и „нарушено“, но само наполовина за две реклами. Наполовина, защото не виждате човека, а само чувате гласа. Все пак, гласовете на известните са толкова популярни, колкото и лицата им ;) Особено когато става дума за наистина популярни в дадения момент личности.

Първото изключение беше рекламата, която се появи за да рекламира минаването на Intel-ски процесори. Всички останаха изненадани, че озвучаването е на … Кийфър Съдърланд. Точно така, „Джак Бауър“ за около „24“ секунди дава гласа си за тази реклама. Рекламата сигурно е трябвало да свърши много работа, защото такова голямо сътресение, като отказването от PowerPC архитектурата сигурно може да разочарова много хора – така, че освен работата по представянето на новите машини, която със сигурност ще убеди верните клиенти, че няма нищо страшно от Intel-базирани Mac-ове, то и рекламата си е имала някаква буферна роля.

Второто изключение е от преди два дена от WWDC 2008. Новата реклама за iPhone 3G е озвучена от друг много популярен актьор – поне в момента кариерата му изживява ренесанс заради успешната екранизация на популярен комикс герой на Марвел … Робърт Дауни Младши. Точто така, „милиардерът Тони Старк“ представя единственият телефон, който може да измести стария iPhone, а именно – новия iPhone 3G ;) Ако преди гласът на Кийфър Съдърланд е бил впрегнат в един критичен момент за компанията (като миграцията към Интел), то защо сега се прибягва към подобен похват ?

PS. Ето и рекламата с Карим Абдъл Джабар:

Ето рекламата с Джеф Голдблум от „Денят на независимостта“:

А ето и една реклама с Върн Тройър и Яо Минг, озвучена от Джеф Голдблум (това е от „ерата“ на Стив Джобс, но Джеф Голдблум е популярен избор за озвучаване на рекламите на Apple, така че това въобще не е изключение):

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *