Сайтът за матурите май не издържа матурата

Поредните издънки на правителството в ИТ сферата. Днес трябваше да излязат резултатите от матурите, и да се публикуват в интернет. Интересно защо в момента не работят – поне аз знам за тези двата:

zamaturite.bg

minedu.government.bg

Както виждате, и двата не работят. За разлика от Велислав, аз няма да съм критичен толкова много по отношение на сървъра и операционната му система. Според мен проблемът е, че някой „пишман“ експерт се е издънил. Сигърен съм, че колкото и да е смотан Windows 2003 има начин да се работи с него, стига да разбираш какво правиш. Сляпото наливане на пари за лицензи е също толко тъпо колко сляпото оповаване на технологиите с отворен код (е, това с лицензите е определо по-скъпия вариант) – и за двете трябва специалист, който да знае какво прави. Май в наетите от правителството подизпълнители няма такива … има само разни позьори, които да приберат парите за проекта.

PS. Ето какво ковентира Велислав няколко часа по-късно:

Велислав: май нещата с производителността на php под iis стават ясни
сега минаха на апач за боза и сайта чат пат се отваря

8 мнения за “Сайтът за матурите май не издържа матурата”

 1. Ами всъщност проблема с сайта е, че поради някакви причини правителството реши, че е по-добре сайта да се хоства при тях, а не в някой специализиран доставчик на въпросната услуга. И ето го резултата, при малко по-голямо натоварване сървъра просто не издържа. С ограничени ресурси какъвто и гуру да си(било то сис-админ или програмист) резултатите са ясни.

 2. инж. Илиан Илиев … хахахаха ;) Човече, размаза ме от смях с този подпис. Чак се сетих, че и аз съм с „титла“ ;)

  „магистър-инжинер Калоян Цветков“

  Хахахаха!

 3. Така го каза все едно те е срам от тази „титла“.

 4. Ами със смесени чувства съм – като знам колко лесно ги дават тези титли на какви ли не тикви…

 5. Точно там е въпроса, ако си си я взел с труд, а не просто да са ти я дали мисля, че трябва с гордост да си я носиш.

 6. Да не те обиждам, ама ти май не загряваш … както вече писах, летвата е много ниска, и минава кьораво и сакато да се кичи с титлата „инженер“. След като са им такива изискванията, нали си сещаш, че съм минал всичко с накаква нищожна част от „капацитета“ си (с малки изключения, когато рядко се появяваха истински предизвикателства). Не че аз съм нещо повече от стереотипния програмист, просто всичко в университета е толкова бутафорно. Не само инжинери, ами и „доктори“ има, които не загравят за какво иде реч – при тях обаче цедката и по-ситна, но не защото се иска да покажиз кой знай какви знания и умения, ами защото там шуробаджанащината си и*ала мамата.

 7. Нека наистина не се обиждаме.
  Не съм казал, че летвата не е ниска и въпреки че от университет до университет има разлика, фактите показват, че наистина куцо, кьораво и сакато излиза от университетите с диплома, титла или каквото там е успяло да докопа. Но е факт и, че повечето хора които са минали по този начин(между капките) не са доволни от знанията си или не могат да ги оценят по простата причина, че са назубрили нещо което не разбират защо и как може да им послужи и това го спира да си ползват титлата. Аз съм доволен от знанията които съм получил в университета си и смятам, че съм се доказал и съм заслужил правото да си нося титлата.
  Виждам, че в един от новите ти постове сам казваш, че има изключения които доказват правилото, така че нека всеки сам преценява какво да си пише пред името, а времето ще покаже колко сме си го заслужили.
  Предполагам, че нито ти ще се съгласиш с мен, нито аз с теб, така че нека оставим спора )))

 8. Ако се дава лесно, тогава не е повод за гордост – защотото става масово и не изискват много усилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *