Информация за заплати в САЩ

Ето нещо интересно и чисто информативно:

…можем да разберем, че един Software Engineer in Test, работещ за Microsoft, получава средно $89,000 на година, а средната заплата за Yahoo! Software Engineer е $98,000 на година. Senior Software Engineer в Apple получава средно около $124,000 годишно…

…Цитираният източник на информация беше един нов уебсайт, в който всеки може да си направи профил и после да сподели заплатата си [сравнително] анонимно, като това му разрешава да гледа статистики за размера на заплатите в други фирми…

Ясно е, че при нас са много по-различни работите – и обемите, и мащабите, и заплащането. Все пак едно такова анонимно споделяне на заплатите ми изглежда като добра идея, защото и работници, и работодатели могат да си сверят часовниците. Не знам обаче колко от „ИТ чорбаджиите“ в България ще толерират подобна инициатива. Така или иначе такава информация циркулира, само че неофициално – примерно по форумите .. или пък ако гледаш обявите за работа при положение че пускащите обявата са имали „неблагоразумието“ да публикуват рамка за заплатата.

4 мнения за “Информация за заплати в САЩ”

  1. Аз за това се и радвам на подобни сайтове за споделяне на информация, че доста често като отидеш на интервю за работа в САЩ, те питат „Каква заплата очаквате?“ И ако човек не си е направил разследването, лесно може или да се мине, или да поиска прекалено много пари и да не получи мястото.

  2. От известно време и при нас спряха да публикуват заплатите в обявите за работа, като вместо това след събеседването те питат какви са ти очакванията за заплащането.

    Много е интересно това за географското положение, дори за малка територия като България. Определено заплатите в „провинцията“ (като Русе) са по-малки от тези в столицата, като тази разлика едва ли е спекулативна (както преди няколко години), ами по-скоро резултат от начина на живот, обема и размерите на пазара на труда в дадения бранш, ресурса от кадри и т.н.

  3. Ми те в България са ясни нещата. Добър специалист в която и да е област – 2000-3000 лева. Човек който има някаква представа от работата, но не е твърде опитен или му липсва образование – 1000-1500. За стартови позиции, млади хора (до 40) без квалификации – около 800.

    Това е за София, разбира се. В провинцията нещата са много по-сложни. Бих казал, че в провинцията всъщност _няма_ пазар на труда, просто защото са твърде малко сериозните предприятия. Това държавата трябва доста да се замисли дали не е добре да инвестира повече в другите български градове, не само в София.

  4. Йоe, държавата никъде не инвестира – просто няма такъв момент. Частният бизнес движи нещата, и за момента София е най-удобното място за тях. Трябва някоя компания да прояви интерес, че „държавата“ да си мръдне пръста. Няма план, няма визия – дори общините си нямат на идея как да се развиват. В Русе бяха егати разправиите за „Керос“, и накрая май нищо не стана. С „Монтюпе“ пък кой ли не се хвали като собствена заслуга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *