Киното в София

Ето една статия, която е на интересна тема. Въпреки, че не съм съгласен с наложените изводи в нея, все пак е показателна за начина по който „еволюира“ този бизнес.

Какво се случва с кината на София?

… Кината в София едно по едно хлопнаха врати… В средата на 90-те кината в София са повече от 30… причина за ниската посещаемост са и малкото на брой киносалони в цялата страна. Ако допреди няколко години, те са били няколкостотин, днес са по-малко от сто и са концентрирани в големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново. Градове като Русе, Плевен, Пазарджик, Хасково изобщо нямат кина.

Според мен няма виновни, просто светът се развива и се променя. В Русе въпреки че имаше само 3 салона (към 2000-2001) за няколко години киното изживя „ренесанс“, и имаше хора както на редовните прожекции, така и на „промоциите“ като късните прожекции, студентските прожекции, или прожекциите двама-с-един-билет. Всичко беше супер и така до преди да вляза в казармата – после, като излязох, киното в Русе вече не беше същото: първо разни пишман бизнесмени се намесиха в „бизнеса“, после заради това други хора пък се „преместиха“, и за финал – филмите станаха егати бозите. И така, вече близо пет години. Аз самия не престанах да ходя на кино, обаче то вече нямаше и какво да се гледа – на голямото кино програмата му беше боза, а на малкото „големите играчи“ не даваха хубавите филми. Сега вече няма и кина – и това не е от сега, ами май от вече една година. Да видим какви киносалони ще има в моловете които никнат като гъби след дъжд в Русе. Ако пак някой загубеняк прави програмата на кината, нищо хубаво няма да излезе – както и за всеки друг бизнес, и за киното трябва акъл. А за „жонглирането“ на кино-програмата трябва много акъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *