Google ще пълзи и по flash-a

Ето нещо интересно от началото на седмицата:

Google has been developing a new algorithm for indexing textual content in Flash files of all kinds, from Flash menus, buttons and banners, to self-contained Flash websites. Recently, we’ve improved the performance of this Flash indexing algorithm by integrating Adobe’s Flash Player technology.

Това, че флаш файловете не се обхождат от търсачките, беше един от основните доводи технологията да се ползва главно чисто презентационно. Преди заради това на чисто флаш сайтовете им се правеше HTML копие, което да може да бъде обходено от търсачките. Сега обаче ще станем свидетели на нов завой в уеб технологиите. Щом като вече flash-a съчетава енай-доброто от двата свята, сигурно в близко бъдеще ще се появят много сайтове, които ще изместят фокуса от традиционното ползване на технологията към по-нетрадиционни. Представете си какво може да направите ако съчетаете естетическия потенциал на flash-a чрез неограничените форми за изразяване (за разлика от малко по-скованите HTML & JS комбинации), със инжинерния потенциал, който пък ще осигури по-добро откриване в мрежата. Това е малко опростено представяне на нещата, защото flash-a отдавна не е само инструмент за правене на красиви мигащи джади. Последните години се развива следвайки тенденциите на модерния уеб, и е на предните линии на новите технологии. За такива като мен, решили да не ходят по пътеката на flash-a, остава да стоим и да гледаме как „революцията“ се случва ;)

2 мнения за “Google ще пълзи и по flash-a”

  1. Е чак пък революция… И преди имаше такива сайтове – само флаш, едни преходи от едно съдържание към друго, анимации… Проблемът с флаш не е само с търсачките, уеб вече не е само IE и Netscape, хората отварят сайтове с телефони и какво ли не и като нямат флаж, мрат прави. А и не съм сигурен дали екранните четци го четат флаша. И накрая, сайта става зависим от технология извън уеб-стандартите и поддръжката и за в бъдеще е в ръцете на частна компания (въпреки, че има и свободни програми за създаване и визуализиране).

  2. „Револююция“ ще е да видим как се променя фокуса на флаш сайтовете. Може би наистина и силна дума … хайде да е „нежна революция“ ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *