Студенти за милиони

ТУ – София, не е единственият атрактивен за бизнеса вуз. Интереса на инвеститорите в образователен продукт привличат още Софийският университет (СУ), Университетът за национално и световно стопанство, техническите университети в Пловдив и Варна, Русенският „Ангел Кънчев“, Минно-геоложкият университет, Нов български университет, Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, Колежът по телекомуникации и пощи, Университетът по архитектура, строителство и геодезия и т.н.

Не знам какво виждате вие, но аз виждам различни глупости и бисери в тази статия. Опитайте се да ме убедите, че другите университети в България не са същото блато като Русенския Университет. Опитайте се да ме убедите, че каквито и да е пари налети вътре, ще променят каквото и да е. Знаем как се пазарува техника, и колко са доволни „посредниците“. Знаем как се канят фирми в „ИТ клъстер“ или някаква друга такава простотия. Знаем как се правят предложения за „академични бонуси“ на студенти, които идват в университета с нещо по-добро от „Москвич“ (това беше 1997-1998). Знаем как се погазват всякакви принципи, за да се правят „затворени“ дипломни защити, за да могат 27 студента да минат за един ден. Така, че хайде не на мене тези евтини парфюми от лев и осемнайсет килото.

Всяко година чувам как работата става по-зле, колко тъпи били студентите, как за нищо не ставали, и как все пак на всички се дават дипломи накрая. Навремето се борехме кой да спечели място за обмен на студенти, а сега има толкова много места по програмите, а няма кой да се прати – всичко е маса от посредствени студенти. Студенти ли са виновни ? „Младото“ поколение ли е глупаво ? Едва ли. Просто академичната действителност се изражда във все по-уродливи форми. С годините уврежданията са се изродили в това което е висшето образование днес. Учудвате ли се, че инициативите за специалните кабинети и съвместните програви са все от бизнеса ? В коя дебела академична тиква може да се роди подобна идея ?

Най-очевидното доказателство за това, че работата е прецакана, е това, че универсетите не прозвеждат кадри с висша специализация за бизнеса, а кадри за собствена консумация. Нали се сещате каква е „биологичната принадлежност“ на тези, оставащи в университа ? На мама детето, на татко гения, на чичо гордостта … или поредната порция гъзоблизци, негодни за развитие в конкурента среда.  Роднините се ширят, нали им е бащиния, а гъзоблизците … те правят сцени като реват на катедрените, след като никой не иска да работи с тях. Добре, че все още са протежета на някой голям, който все още не се е пенсионирал. Абе … шибана мръсна глупост. Има малко изключения, защото без тях съвсем няма да има какво да движи „екосистемата“ на университета. Така, да продължа аналогията за прецаканите гени на университетите … И така, година след година, без да се влива нова кръв, и с толково близки кръстосвания, започват уврежданията, които манифестират днес така очивидно за всички. Всеки е или роднина на някой, или съпруг/съпруга, или е нечие протеже. Всичко се изражда, и става все по-ясно и по-ясно, че това да се учат студентите не е най-важното. Давал съм този пример и преди – поредния корумпиран комплексар получил академично повишение узурпира часовете по предмет, по който е далеч от експерт, само за да си запълни часовете и да получи повече пари. Съответно истинския специалист по този профил получава друг измислен предмет, а студентите – студентите се обучават от хора, които преподават неща, които не са им специалност (и които понякога не разбират). Студентите стават жертва на академичната политика на университетските „(тройни) коалиции“, получавайки некомпетенти преподаватели. Шибана мръсна глупост.

Иначе научих нещо ново – имало „Фондацията на бизнеса за образованието“ ;)

2 мнения за “Студенти за милиони”

  1. :( Така е напълно споделям мнението, в момента съм студент. И след като завърша даже ще е ме срам да казвам че имам висше образование, с какви (не)знания съм го получил….

  2. Абе не е въпроса да те е срам и т.н. След като си осъзнал „покварената“ среда в която си, просто си прави изводите, опичай си акъла, и работи върху себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *