10 години iMac

Преди 10 години се появи първият iMac, който отново върна Apple на картата на големите ИТ компании. Тове е продукта, който революционализира индустрията с няколко много дръзки хода, които днес ние приемаме за даденост. Компютърът вече има нова роля, около която е създаден новия компютър – домашното ползване на интернет. Около това са и първоначалните реклами (с гласа на Джеф Голдблум):

Ето и една малко по-дълга и детайлна реклама, фокусираща се върху лесния начин на работа:

Друга заслуга е разчупването на скучния дизайн на компютрите, който са все в стандартните форми и един единствен скучен цвят. Връщат се обратно към концепцията за всичко в едно, като оригиналния Mac, и наследниците му Mac Classic и т.н. Опитват се да прокарат нов дизайн за мишка, която въпреки че изглежда добре, се оказва много неудобна, и в по0късните модели (май през 2000) година е заменена с нова, по-удобна оптическа мишка. Често технологично едни от най-големите заслуги са налагането на USB като популярна технология, Ethernet като избор за локална мрежа (зарязвайки собствените си разработки), и отписването на флопито като нещо необходимо.

iMac G3[/snimka]

Ето и представянето на iMac през май 1998:

11 мнения за “10 години iMac”

 1. :) Това беше първия Apple комп. който съм виждал.

  п.п. като видях IE4 че се ползва за браузър, се сетих че Стив Уазниак беше писал в книгата си, че MacOS много забивал, докато не изтрил IE4 и не го заменил с Netscape и тогава много от проблемите се оправили :D

 2. Хех, това за коя книга става въпрос ? iWoz ли ?

  Иначе имаше IE на девятка, и на десятката – за по-старите не знам. Дори май десятката първоначално си вървеше с някаква IE петица – поне това си спомням. Safari-то излезе после с някоя от новите версии на десятката.

 3. Откакто излезе Сафарито и се наложи – потребителите игнорираха ИЕ и после и самите МСФТ си го спряха „ами то има по-добър“.

  По-интересното е че в момента под Прозореца използвам Сафарито и май съм леко по-доволен от Лиско.

 4. Аз още се чудя как така е имало IE под Solaris, обаче после като си преброя белите коси от Netscape 4, и се сещам ;)

  Safari 3 е съвсем нова игра просто, и според един приятел който е дълбоко потопен в тази тематика, WebKit е много по-кадърен енджин от Gecko-то.

 5. NS4 беше толкова некадърен, че откакто тогава минах на IE5 се родих.

  Пример – зарежда се някаква таблица – ама докато не види съответно НИЩО не показва в таблицата.

  Но тогава бяха мрачни времена 95% от страниците бяха таблични и съответно гигантски проблем.

 6. Хех, коментарите поемат HTML, но само някои тагове и другите ги филтрират. Трябва да пишеш с &gt; и &lt; – и така ще се получи </table>

 7. Да бе – за > и < не се бях сетил…

  Та думата ми е за NS4 – Докато не си види тага /табле не показва таблицата което беше много дразнещо защото 99% от сайтовете бяха с фреймове и имаха поне една таблица (да не говорим за тези дето имаха и вложени една в друга таблици)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *