WordPress плъгин за добавяне на Svejo.net бутони

Тази WordPress приставка (ъъ, плъгин) ще ви помогне лесно и бързо да поставете бутоните за гласуване на Svejo.net. Повече за бутоните може да прочетете на този адрес: http://svejo.net/reception/button.

Поставянето на бутоните за Svejo.net изобщо не е трудно, но автоматизирането на тази дейност може да ви спести малко време, а и малко неприятности – като например да поставите бутоните в темата която използвате и да се налага да ги копирате отново ако смените темата. Хареса ми, че най-накрая и българските сайтове за споделено записване на отметки (ъъ, online social bookmarking сайтове .. едва ли ще го разбере някой както съм го написал) имат малки кодове за вграждане и „бързо гласуване“. Направи ми впечетление, че подтавянето на кода може да е досадна работа. Много по-удобно може да се работи, ако се направи WordPress приставка за тази цел и се поставя автоматично. Надявам се, че приставката ви е достатъчно удобна за ползване, като се постарах всичко в него да е добре обеснено и да е на български.

Изтегляне

Инсталиране

 1. Изтеглете инсталационния файл и го разархивирайте
 2. Качете разирхивираното съдържание в папката с приставките на вашия WordPress блог (казва се wp-content/plugins/)
 3. Активирайте приставката в административния панел на WordPress (това е на Plugins страницата)
 4. Конфигурирайте приставката от Options страницата в административния панел на WordPress
 5. Ами това е ;)

Начин на използване

Поставянето на бутоните за Svejo.net изобщо не е трудно, но автоматизирането на тази дейност може да ви спести малко време, а и малко неприятности (като например да поставите бутоните в темата която използвате и да се налага да ги копирате отново ако смените темата). Май се повтарям, а ?

Начините (режимите) на използване на WordPress плъгина за добавяне на Svejo.net бутоните са два: „ръчен“ и „автоматичен“.

При автоматичния режим, бутоните се добавят автоматично към всики материали от блога ви. Забележете, че те се добавят чак при отпечатването, и по никакъв начин не променят съдържанието на материалите, запаметено в базата данни. Недостатък на този режим, е че бутоните, ще се появат на всички страници и не можете да укажете, ако искате някои от страниците да нямат бутон.

При ръчния режим, вие сами контролирате на кои страници да се показват бутоните, като поставяте малки псевдо тагове, ето така:

[wp:svejo-net]

При този режим имате пълен контрол – сами може да определите дали да сложите бутона или не, и ако решите да го сложите, имате възможност да го „засадите“ където пожелаете в страниците си. Ето един пример:

Здравейте,това е кратък увод, след който ще дойде реда да поставя
бутона на който ще се радвам да гласувате.

[wp:svejo-net]

Сега, да продължим...

Ако използвате и двата режима (автоматичния режим е включен, и въпреки това поставите псевдо-таг), „ръчния“ режим ще има по-голям приоритет, и бутонът ще се покаже там, където сте поставили [wp:svejo-net] таг-а, a за сметка на това, автоматичното поставяне на бутона няма да се включи.

24 юли 2008: Тази възможност за ръчното добавяне някой ползва ли я ? Ако не, да я махам.

Бъдещи подобрения

Ето списъка от нещата, които може да очаквате:

 • добавяне на поле при редактиране на постове за това дали да се показва бутона или не (по подразбиране е включено)
 • настройки за това къде да се показват бутоните (освен на единичните страници): при всички списъци от статии, при списъците по категории, при списъците по тагове, при списъците по автор, на главната страница
 • избор на категории ?
 • махане на възможността за ръчно добавяне ?
 • да сменя color-picker библиотеката, с някоя базирана на jQuery

Новини

 • (30 септември, 2008) Нова версия 0.3.4

  Новата версия представя някои малки подобрения. Първо, променен е начина по който се отпечатва бутона (HTML кода е променен). Второ, оправен е бъг, който не позволяваше да се добавя допълнителния „опасващ“ HTML код към бутона (от секция „Оформление“). Трето, заради зачестилите оплаквания от Internet Explorer, за момента съм добавил временна „кръпка“, която слага празно заглавие и описание на бутона, за да може капризния Internet Explorer да работи както трябва. И най-накрая, кода за бутона вече има няколко CSS класа, които да помогнат на по-сръчните да поукрасят бутона. Благодаря на Красьо за докладваните проблеми и идеите за подобрения.

 • (31 юли, 2008) Хайде на версия 0.3.2

  Няма и половин ден по-късно, и пускаме следващата версия, която оправя досадно недоглеждане от моя страна при използване на „къси“ тагове. Благодаря на Юлиян Йорданов, който докладва за проблема, и помогна за отстраняването му.

 • (31 юли, 2008) Нова версия 0.3.1

  Новата версия оправя бъг с „капризния“ Internet Explorer. Благодаря на Светлин Големански, който съобщи за проблема.

 • (27 юли, 2008) Най-накрая – нова версия 0.3.0!

  Доста време е минало между версиите, и това за съжаление не се държи на стабилността на последната изкарана (версия), ами на това че нямам много свободно време.

  • Това с експерименталното борене с Internet Explorer беше фиаско, защото освен добавянето на избор за това в настройките, друго не беше направено. Това недоглеждане вече е оправено, и от тази версия (0.3.0) вече може да ползвате експерименталния скрипт (скрипта се зарежда онлайн, и не е във файловете на приставката).
  • Освен това, оправен е бъг, който трабваше да се публикува от междинна 0.2.9 версия, обаче така и не остана време да го пусна. Благодаря на Кристалин Чавдаров, който ми писа за този бъг, и помогна за да се ориентирам къде е проблема.
  • Оправен е проблем с новата версия на WordPress 2.6, който пречи на работата с изображения. Не съм търсил къди точно се „карат“ двете неща, ами добавих проверка, така че JavaScript-а и CSS-а за приставката да се добавят само ако си на страницата с настройките. Благодаря на Пенко Пенев и Николай Бачийски които докладваха за проблема
  • След излизането WordPress 2.6, и „затвърждаването“ на новия тип интерфейс, най-накрая зарязах външния вид съвместим с 2.1, и обнових страницата с настройките, така че по-добре да „пасва“ на новия изглед на WordPress административния панел.
  • Променил съм малко „карантиите“ на приставката, като съм разтоварил основния файл от неща, които се ползват само в административния панел. Така приставката ще работи маааалко по-бързо. Използвам и една малка библиотека, която написах за генериране на контроли във формите на административните страници.

  Доста неща са променени в новата версия, така че ако нещо „гръмне“, несе притеснявайте да се обадите и да видим къде е проблема.

 • (3 април, 2008) Нова версия 0.2.8 се бори „експериментално“  с проблем на Internet Explorer

  Новата версия предлага възможност да се подмени JavaScript файла който отпечатва бутоните с друг, който е направен да заобиколи проблем с Internet Explorer. Благодаря на Иван Желев, който ми писа за този бъг, и помогна за да се ориентирам къде е проблема.

 • (3 април, 2008) Нова версия 0.2.7

  Новата версия оправя бъг с валидацията на кода на страницата в която са бутоните. Благодаря на Кирил Владимиров, който докладва за тази грешка и помогна при намиране на причината за проблема.

 • (14 февруари, 2008) Само ден по-късно, версия 0.2.6

  Новата версия оправя бъг с фона на бутоните. Благодаря на Иво Станков, който за пореден път докладва за проблем, и помогна да „изгладим“ плъгина.

 • (13 февруари, 2008) Нова версия 0.2.5, този път с нови подобрения

  Добавени са дълго обсъжданите контроли за управление на коя страница да се показва бутона. Тази възможност на плъгина беше в списъка на подобрени още от първата версия, която пунах, и е едно от нещата, които почти всеки искаше да има в бъдещите версии. Благодаря на Иво Станков от DevStorming.com, който отново докладва за проблем (с charset-а, който вече е оправен в тази версия), както и за предложението да се добави контрол за управление фона на бутона.

 • (12 февруари, 2008) Новата версия 0.2.4 е готова

  Оправена е грешка, която чупи бутона ако се разчита сляпо на отрязък от поста (excerpt) за генериране на описание, което да се изпрати към SVEJO.NET. Благодаря на Иво Станков от DevStorming.com, който докладва за проблема.

 • (2 февруари, 2008) Публикуване в WordPress.org!

  Проектът е преместен в хранилището за плъгини на WordPress.org, което ще помогне на всички ползващи версии на WordPress от 2.3.0 и нагоре да получават известия за нови версии и подобрения.

 • (20 януари, 2008) Поредната версия 0.2.3a е готова

  Оправена е грешка, която прецаква RSS фийдовете когато плъгина е активен. Благодаря на всички, които докладваха за проблема.

 • (8 януари, 2008) Новата версия 0.2.2a е готова

  Оправена е бъг в кодирането на данните преди публикуването им. Благодаря на Михаил за докладването на проблема.

 • (26 декември, 2007) Новата версия 0.2.1a е готова!

  Оправена е интеграцията с новите бутони на Svejo.net, и вече се използват новите им и по-красиви варианти. Също така е добавена и визуализация на избрания начин на показване – така докато „прищраквате“ вариантите за бутоните (по-точно кой формат – стандартен или компактен – и коя цветова схема – стандартна, червена, черна и т.н.), вие ще можете да видите как ще изглежда копчето когато се отпечата на сайта.

 • (23 декември, 2007) Новата версия 0.2a е готова!

  Заради промени в начина по който работят бутоните на Svejo.net бе необходимо да се направят някои корекции.

 • (25 септември 2007) Идеята на Богомил – да му ударим едно приятелско рамо!

  Нека се цитирам сам себе си: „… One of the coolest guys in Bulgarian Open-Source Community, Programming Community, Nerd Community, Geek Community, IT Community, etc. – Bogomil Shopov – decided to win a SEO contest and give the prize for charity. Let’s give him a hand by placing this little link here: Яицазимитпо лъгуг …“

 • (24 септември, 2007) Страницата за плъгина е готова!

  Прекрасната страница, която четете в момента е публикувана за да ви помага да се справите с този иначе толкова лесен за ползване WordPress плъгин.

 • (24 септември, 2007) Първо публикуванеhe – излезе версия 0.1 алфа!

  Първата версия на този плъгин е готова, и е публикувана на Google Code.

Поддръжка

Ще се радвам на всичките ви коментари, препоръки и горчиви забележки – за целта използвайте формата долу. Иначе, пожелавам Ви много успех с WordPress плъгина за поставяне на Svejo.net бутони!

Също така приемам всякакви идеи за по-адекватен превод на българския в плъгина! Това което виждате в момента в плъгина съм си го смукъл от пръстите, и си мисля, че освен многото правописни грешки които ще откриете, може да намерите и неща които да звучат безмислено. За съжаление, както не един път съм коментирал и преди, „компютърните“ термини на български звучат объркващо.

125 мнения за “WordPress плъгин за добавяне на Svejo.net бутони”

 1. Ами нищо не се чупи. Просто в публичната част на блога бутоните ги няма, въпреки че съм сложил да се показват. Предполагам че някоя функция не се вика като хората от мойта тема, но наистина не знам. Възможно ли е да става защото не съм ъпгрейднал wordpress до 2.8.6?

 2. Parse error: syntax error, unexpected $end in C:\xampp\htdocs\wp-content\plugins\wp-svejo-net\wp-swejo-net.menu.php on line 458

  ми излиза,но странното е ,че не знам к’ва е грешката на този ред има само завършване на код -; (/form).
  От какво може да е това?

 3. В личния ми блог работи без проблеми. Но в http://grimalkin.interpres.org/ бутоните нещо не работят – винаги пише „добави“, въпреки че публикациите вече са добавени (или през бутон, или от сайта на Свежо). Темата на въпросния блог е стандартната, така че или проблемът е в бутоните, или в Свежо. Сеща ли се някой защо не работи и как да го оправя?

 4. Инсталирам си аз плъгина като хората и когато отида на страницата за настройване всичко е на шлякавица… по-точно цялата кирилица е под формата на „??????“

 5. Аз със инсталирането и настройката проблем нямах. Само че Свежо явно не подава обратна информация към блога и нито личи, че една публикация е прибавена, нито може да се гласува. Временно си реших проблема, като сложих отстрани Svejo-widget – там поне нещо се вижда, макар че гласовете се актуализират със закъснение. Ако това ти върши работа, виж как е при мен: http://grimalkin.interpres.org/

 6. А, и внимавай! Има проблем и с инсталирането на widget-а, но друг. Като генерирах кода в сайта на Свежо, не се разпознаваше от кой сайт добавените неща да показва, въпреки че му попълних това поле. Така че накрая го вкарах ръчно.

 7. Интересуваме някой знае ли защо плъгина не работи с последната версия 2.9.2? Дава ми следната грешка
  Parse error: parse error in C:\wamp\www\wordpress\wp-content\plugins\wp-svejo-net\wp-swejo-net.menu.php on line

 8. На кой ред точно е грешката – че не се вижда от това което си писал: ...wp-swejo-net.menu.php on line

 9. Parse error: parse error in C:\wamp\www\wordpress\wp-content\plugins\wp-svejo-net\wp-swejo-net.menu.php on line 460

 10. Е аз имам проблем с кирилицата, която излиза на въпроси ?????????????? блогът, темата ми и хостинга са на UTF-8, плъгина не е ли?

  Как го решаваме този проблем?

  Поздрави!

 11. Не би трябвало да има проблем. Отидох на блога ти, но не го видях пуснат – ще го активираш ли за да мога да видя какво става ? Или пък ми прати част от HTML-а за да видя какво точно се печата

 12. Ами до сега не съм срещал такъв проблем и не знам какво точно се чупи. Имаш ли инсталирани и други плъгини – ако имаш, опитай се да ги спираш един по един и да видиш ще има ли промяна. Ако това не помогне, архивирай папката на плъгина и ми я прати на един zip на kaloyan@gmail.com.

  Скоро тествах отново плъгина на два демо блога които имам и нямаше проблем.

 13. Здравейте!Моля помогнете имам проблем с добавянето на Svejo бутоните,свалих си zip архива,после си го разархивирах и качих във хостинга където ми е wordpress в папка wp-content/plugins/ ,но след това незнам как трябва да се добави,отивам в таблото на wordpress-външен вид-джаджи,но не ми излиза нито в наличните джаджи,нито в Sidebar.Трябва да напиша допълнителен код за да ми се активира или?
  Благодаря предварително!

 14. Здравейте, наскоро свежо обновиха бутона си и се чудя, ще има ли ъпдейт на плъгина скоро, защото от свежо са запазили старите бутони и плъгина ползва тях.

  Поздрави: Светослав

 15. Здравейте, не виждам бутон за гласуването на свежо и в техният сайт не виждам.
  Има ли такъв?

 16. Искам да ви попитам дали бутона може да бъде с визията като на новият бутон в свежо?

Коментари са забранени.