WordPress плъгин за добавяне на Svejo.net бутони

Тази WordPress приставка (ъъ, плъгин) ще ви помогне лесно и бързо да поставете бутоните за гласуване на Svejo.net. Повече за бутоните може да прочетете на този адрес: http://svejo.net/reception/button.

Поставянето на бутоните за Svejo.net изобщо не е трудно, но автоматизирането на тази дейност може да ви спести малко време, а и малко неприятности – като например да поставите бутоните в темата която използвате и да се налага да ги копирате отново ако смените темата. Хареса ми, че най-накрая и българските сайтове за споделено записване на отметки (ъъ, online social bookmarking сайтове .. едва ли ще го разбере някой както съм го написал) имат малки кодове за вграждане и „бързо гласуване“. Направи ми впечетление, че подтавянето на кода може да е досадна работа. Много по-удобно може да се работи, ако се направи WordPress приставка за тази цел и се поставя автоматично. Надявам се, че приставката ви е достатъчно удобна за ползване, като се постарах всичко в него да е добре обеснено и да е на български.

Изтегляне

Инсталиране

 1. Изтеглете инсталационния файл и го разархивирайте
 2. Качете разирхивираното съдържание в папката с приставките на вашия WordPress блог (казва се wp-content/plugins/)
 3. Активирайте приставката в административния панел на WordPress (това е на Plugins страницата)
 4. Конфигурирайте приставката от Options страницата в административния панел на WordPress
 5. Ами това е ;)

Начин на използване

Поставянето на бутоните за Svejo.net изобщо не е трудно, но автоматизирането на тази дейност може да ви спести малко време, а и малко неприятности (като например да поставите бутоните в темата която използвате и да се налага да ги копирате отново ако смените темата). Май се повтарям, а ?

Начините (режимите) на използване на WordPress плъгина за добавяне на Svejo.net бутоните са два: „ръчен“ и „автоматичен“.

При автоматичния режим, бутоните се добавят автоматично към всики материали от блога ви. Забележете, че те се добавят чак при отпечатването, и по никакъв начин не променят съдържанието на материалите, запаметено в базата данни. Недостатък на този режим, е че бутоните, ще се появат на всички страници и не можете да укажете, ако искате някои от страниците да нямат бутон.

При ръчния режим, вие сами контролирате на кои страници да се показват бутоните, като поставяте малки псевдо тагове, ето така:

[wp:svejo-net]

При този режим имате пълен контрол – сами може да определите дали да сложите бутона или не, и ако решите да го сложите, имате възможност да го „засадите“ където пожелаете в страниците си. Ето един пример:

Здравейте,това е кратък увод, след който ще дойде реда да поставя
бутона на който ще се радвам да гласувате.

[wp:svejo-net]

Сега, да продължим...

Ако използвате и двата режима (автоматичния режим е включен, и въпреки това поставите псевдо-таг), „ръчния“ режим ще има по-голям приоритет, и бутонът ще се покаже там, където сте поставили [wp:svejo-net] таг-а, a за сметка на това, автоматичното поставяне на бутона няма да се включи.

24 юли 2008: Тази възможност за ръчното добавяне някой ползва ли я ? Ако не, да я махам.

Бъдещи подобрения

Ето списъка от нещата, които може да очаквате:

 • добавяне на поле при редактиране на постове за това дали да се показва бутона или не (по подразбиране е включено)
 • настройки за това къде да се показват бутоните (освен на единичните страници): при всички списъци от статии, при списъците по категории, при списъците по тагове, при списъците по автор, на главната страница
 • избор на категории ?
 • махане на възможността за ръчно добавяне ?
 • да сменя color-picker библиотеката, с някоя базирана на jQuery

Новини

 • (30 септември, 2008) Нова версия 0.3.4

  Новата версия представя някои малки подобрения. Първо, променен е начина по който се отпечатва бутона (HTML кода е променен). Второ, оправен е бъг, който не позволяваше да се добавя допълнителния „опасващ“ HTML код към бутона (от секция „Оформление“). Трето, заради зачестилите оплаквания от Internet Explorer, за момента съм добавил временна „кръпка“, която слага празно заглавие и описание на бутона, за да може капризния Internet Explorer да работи както трябва. И най-накрая, кода за бутона вече има няколко CSS класа, които да помогнат на по-сръчните да поукрасят бутона. Благодаря на Красьо за докладваните проблеми и идеите за подобрения.

 • (31 юли, 2008) Хайде на версия 0.3.2

  Няма и половин ден по-късно, и пускаме следващата версия, която оправя досадно недоглеждане от моя страна при използване на „къси“ тагове. Благодаря на Юлиян Йорданов, който докладва за проблема, и помогна за отстраняването му.

 • (31 юли, 2008) Нова версия 0.3.1

  Новата версия оправя бъг с „капризния“ Internet Explorer. Благодаря на Светлин Големански, който съобщи за проблема.

 • (27 юли, 2008) Най-накрая – нова версия 0.3.0!

  Доста време е минало между версиите, и това за съжаление не се държи на стабилността на последната изкарана (версия), ами на това че нямам много свободно време.

  • Това с експерименталното борене с Internet Explorer беше фиаско, защото освен добавянето на избор за това в настройките, друго не беше направено. Това недоглеждане вече е оправено, и от тази версия (0.3.0) вече може да ползвате експерименталния скрипт (скрипта се зарежда онлайн, и не е във файловете на приставката).
  • Освен това, оправен е бъг, който трабваше да се публикува от междинна 0.2.9 версия, обаче така и не остана време да го пусна. Благодаря на Кристалин Чавдаров, който ми писа за този бъг, и помогна за да се ориентирам къде е проблема.
  • Оправен е проблем с новата версия на WordPress 2.6, който пречи на работата с изображения. Не съм търсил къди точно се „карат“ двете неща, ами добавих проверка, така че JavaScript-а и CSS-а за приставката да се добавят само ако си на страницата с настройките. Благодаря на Пенко Пенев и Николай Бачийски които докладваха за проблема
  • След излизането WordPress 2.6, и „затвърждаването“ на новия тип интерфейс, най-накрая зарязах външния вид съвместим с 2.1, и обнових страницата с настройките, така че по-добре да „пасва“ на новия изглед на WordPress административния панел.
  • Променил съм малко „карантиите“ на приставката, като съм разтоварил основния файл от неща, които се ползват само в административния панел. Така приставката ще работи маааалко по-бързо. Използвам и една малка библиотека, която написах за генериране на контроли във формите на административните страници.

  Доста неща са променени в новата версия, така че ако нещо „гръмне“, несе притеснявайте да се обадите и да видим къде е проблема.

 • (3 април, 2008) Нова версия 0.2.8 се бори „експериментално“  с проблем на Internet Explorer

  Новата версия предлага възможност да се подмени JavaScript файла който отпечатва бутоните с друг, който е направен да заобиколи проблем с Internet Explorer. Благодаря на Иван Желев, който ми писа за този бъг, и помогна за да се ориентирам къде е проблема.

 • (3 април, 2008) Нова версия 0.2.7

  Новата версия оправя бъг с валидацията на кода на страницата в която са бутоните. Благодаря на Кирил Владимиров, който докладва за тази грешка и помогна при намиране на причината за проблема.

 • (14 февруари, 2008) Само ден по-късно, версия 0.2.6

  Новата версия оправя бъг с фона на бутоните. Благодаря на Иво Станков, който за пореден път докладва за проблем, и помогна да „изгладим“ плъгина.

 • (13 февруари, 2008) Нова версия 0.2.5, този път с нови подобрения

  Добавени са дълго обсъжданите контроли за управление на коя страница да се показва бутона. Тази възможност на плъгина беше в списъка на подобрени още от първата версия, която пунах, и е едно от нещата, които почти всеки искаше да има в бъдещите версии. Благодаря на Иво Станков от DevStorming.com, който отново докладва за проблем (с charset-а, който вече е оправен в тази версия), както и за предложението да се добави контрол за управление фона на бутона.

 • (12 февруари, 2008) Новата версия 0.2.4 е готова

  Оправена е грешка, която чупи бутона ако се разчита сляпо на отрязък от поста (excerpt) за генериране на описание, което да се изпрати към SVEJO.NET. Благодаря на Иво Станков от DevStorming.com, който докладва за проблема.

 • (2 февруари, 2008) Публикуване в WordPress.org!

  Проектът е преместен в хранилището за плъгини на WordPress.org, което ще помогне на всички ползващи версии на WordPress от 2.3.0 и нагоре да получават известия за нови версии и подобрения.

 • (20 януари, 2008) Поредната версия 0.2.3a е готова

  Оправена е грешка, която прецаква RSS фийдовете когато плъгина е активен. Благодаря на всички, които докладваха за проблема.

 • (8 януари, 2008) Новата версия 0.2.2a е готова

  Оправена е бъг в кодирането на данните преди публикуването им. Благодаря на Михаил за докладването на проблема.

 • (26 декември, 2007) Новата версия 0.2.1a е готова!

  Оправена е интеграцията с новите бутони на Svejo.net, и вече се използват новите им и по-красиви варианти. Също така е добавена и визуализация на избрания начин на показване – така докато „прищраквате“ вариантите за бутоните (по-точно кой формат – стандартен или компактен – и коя цветова схема – стандартна, червена, черна и т.н.), вие ще можете да видите как ще изглежда копчето когато се отпечата на сайта.

 • (23 декември, 2007) Новата версия 0.2a е готова!

  Заради промени в начина по който работят бутоните на Svejo.net бе необходимо да се направят някои корекции.

 • (25 септември 2007) Идеята на Богомил – да му ударим едно приятелско рамо!

  Нека се цитирам сам себе си: „… One of the coolest guys in Bulgarian Open-Source Community, Programming Community, Nerd Community, Geek Community, IT Community, etc. – Bogomil Shopov – decided to win a SEO contest and give the prize for charity. Let’s give him a hand by placing this little link here: Яицазимитпо лъгуг …“

 • (24 септември, 2007) Страницата за плъгина е готова!

  Прекрасната страница, която четете в момента е публикувана за да ви помага да се справите с този иначе толкова лесен за ползване WordPress плъгин.

 • (24 септември, 2007) Първо публикуванеhe – излезе версия 0.1 алфа!

  Първата версия на този плъгин е готова, и е публикувана на Google Code.

Поддръжка

Ще се радвам на всичките ви коментари, препоръки и горчиви забележки – за целта използвайте формата долу. Иначе, пожелавам Ви много успех с WordPress плъгина за поставяне на Svejo.net бутони!

Също така приемам всякакви идеи за по-адекватен превод на българския в плъгина! Това което виждате в момента в плъгина съм си го смукъл от пръстите, и си мисля, че освен многото правописни грешки които ще откриете, може да намерите и неща които да звучат безмислено. За съжаление, както не един път съм коментирал и преди, „компютърните“ термини на български звучат объркващо.

125 мнения за “WordPress плъгин за добавяне на Svejo.net бутони”

 1. Благодаря. Прочетох какво си написал, и наистина интегрирано решение за всички сайтове ще е най-добре. Не съм много сигурен но някои от тези плъгини предлагаха начин да се разширят само със смяна на някой конфигурационен файл. Ако ми остане време днес ще го погледна.

 2. Наистина е страхотно.
  Обаче изпитвам следния проблем – бутона ми се залепи направо за последния ред на поста. Как да му задам един ред да прескача и тогава да се появява бутона? Опитах да сложа или в полето „HTML код за показване преди бутона:“ но резултата си остана същия!!!

 3. Гюро: какво означава да прескача един ред ? искаш да оставя малко празно място между съдържанието и бутона ли ?

 4. Да точно така!!!
  Ако влезеш на сайта ми ще видиш как на филмчетата от YouTube се залепва бутона!!! А незнам и как например да смъкна бутона на свежо под бутоните за останалите сайтове.

  Иначе плъгина е супер!!!

 5. Ами другите плъгини съм ги записал в хранилището, но те са насочени към по-широка публика, а не само българската. Иначе е добра идея, тази седмица ако ми остане време ще го кача.

 6. @николай: кандидатствах за добавяне в хранилището, но още не са ми отговорили; обикновенно отнема един ден, и се съмнявам, че щом до сега не са ми отговорили, може би са ме отсвирили ;)

  PS. не са ме отсвирили, още чакам в опашката да ми се обърне внимение ;)

 7. За съжаление при мен ако статията не е добавена още и натисна линка „Добави“, заглавието и описанието идват с неправилна кодировка.

  Пример – от статия http://www.kenanoff.com/blog/archives/233
  би се получило:

  Заглавие:

  %D0%9F%D0%BE%20%D0%BF%D0%B5%D1%82%20%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%20%D0%BD%D0%B0%20%D1%87%D0%B0%D1%81

  Описание:

  %0D%0A%D0%90%D0%B9%D0%B4%D0%B5%20%D0%B8%20%D0%B0%D0%B7%20%D0%B4%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%B0...%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%BE%20%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%20%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BF%D0%B5%D0%B2%D1%88%20%28%D0%AF%D0%BC%D0%B1%D0%BE%D0%BB-%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%202-%D1%80%D0%B8%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BC%20%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0%20%D1%81%2

  Кодировката на блога е UTF-8

 8. Прецаках страницата по ширина с предишния коментар, за което се извинявам. Можете да го редактирате.

 9. Здравей,

  Израдвах се, когато видях, че идеята за подобен плъгин е намерила реализация! :)

  Аз обаче имам проблем с показването на бутона под IE в блога си. С файърфокс няма проблеми, но когато отворя с IE на мястото на бутона има само някакво миниатюрно прозорче на IE със скролове отстрани, в което, при внимателно зачитане пише „ИЕ не може да отвори тая страница“.

  Ето блога ми:
  http://longanlon.bloghub.org/

  Ето пример за проблема в една статия:
  http://longanlon.bloghub.org/241

  Дали е нещо от плъгина или проблема е в моя хостинг?

  Предварително благодаря за отговора :)

 10. @Longanlon: Проблемът не е от твоя телевизор ;) Проблемът е от IE7. Вчера пак ми писаха за тъкъв проблем и през уикенда ще се занемавам да го оправям. Мисля, че и Явор Иванов от SVEJO.NET също се занивама с пешаването на проблема, така че сигурно до края на седмицата ще измислим как да се справим с този проблем.

 11. здравей тък май е мястото да питам къде е този plugin directory? трябва ли да купя хостинг за да мога да ка4вам plugins или не ? Благодаря !

 12. @oggy: не ти трябва хостинг, всичко се хоства при wordpress.org

  Отиваш и се регистрираш на wordpress.org, след това отиваш на http://wordpress.org/extend/plugins/add/ и подаваш молба за качване на плъгина. Ще те ти отговорят с email с данни за SVN чрез които да си запишиш работите. После има един набор от инструкции как да си подготвиш плъгина за показване на сайта (като как да подготвиш README-то вътре, как да сложиш скрийншоти, как да слагаш всяка версия в отделен branch и т.н.) – следвайки тези инструкции си оправяш файловете от плъгина. След това стоиш и чакаш – имат крон който следи за промено по SVN-а и ако вътре в плъгина всичко е ОК, ще се появи и на страниците на wordpress.org

  Това е.

 13. Нов проблем при мен. След инсталацията на новата версия, RSS фийда ми, който е на http://feeds.feedburner.com/kenanoff, стана само въпросителни. Отново има някакъв проблем с кодировката.
  Ако деактивирам plug-in-a, фийда е ок.
  Сега ми се наложи да го оставя неактивен. Дали някъде има старата версия (тя нямаше проблеми с RSS-а и е за предпочитане поне при мен)?

 14. @Михаил : е сега ме хвърли в недоумение … двете неща нямат нищо общо по принцип. Плъгина просто „залепя“ кода за SVEJO.NET бутона към това което се отпечатва за всеки пост. Няма нищо общо с feed-овете, нито с кодирането. Проблемът, който ти докладва, се състоеше в това че данните бяха ненужно подсигурени с UrlEncode-ване. Това няма нещо общо с charset-а на сайта. През събота и неделя ще поразгледам.

 15. Мога да уредя демонстрация, когато решиш. Възможно е и да става заради feedburner услугата, но тя е полезна и бих искал да си я запазя.
  Ако искаш да демонстрирам, ще трябва да е в работно време – потърси ме на icq 60241275 или на skype: enterfornone

 16. А междувременно дали отнякъде мога да намеря старата версия, която даваше %D0%9F%D0%BE%20%D0%BF%D0%B5%D1%82%20%?
  По-добре нея, отколкото сега с нищо :)

 17. Сложил съм да се показва автоматично бутона. При едит на вече създаден пост, и опит за прикачване на нова картинка получавам

  „Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at ***\wordpress\wp-content\plugins\wp-swejo-net.php:1) in ***\wordpress\wp-includes\functions.php on line 1357

  Попринцип в момента това е на localhost-а ми, но се съмнявам това да е проблема в случая.

 18. махнали са заявката за добавянето в хранилището; днес кандидатсвах пак, да се надяваме този път да не ме отсвирят ;)

 19. Искам да попитам възможно ли е да се преработи по някакъв начин за сайт. Или да ми обясниш някаква логика..Знам ли..Ще съм много благодарен..Мерси

 20. версия 0.2.2a (на скрипта, май е последната?) и WordPress 2.2.2 (малко стара е, но попринцип тя е на localhost-а само за тестове).

 21. и при мен се насира енкодинга и всичко излиза на ??????????-чета :(

  немам никакви различни плъгини освен Feedburner

 22. Ще може ли да бъде добавена настройка, бутоните да не се появяват автоматично и на страниците, различни от блога.
  В моя блог не успявам да добавя ред пред бутона – мисля, че полето „HTML код за показване преди бутона“ не функционира с последната версия.

 23. @Гюро: ще погледна да видя какъв е проблема с HTML-а преди бутона. Може ли да обесниш малко по-подробно какво означава „…може ли да бъде добавена настройка, бутоните да не се появяват автоматично и на страниците, различни от блога…“

 24. @Kaloyan Ако влезеш на http://www.spanak.org ще видиш две допълнителни страници – „за нас“ и „търсачка за видео“. На тях също се появява бутона, когато съм дал опцията за автоматично добавяне, а по принцип не искам да се виждат там.

 25. Още един проблем при мен. Точно като на Гюро. На една страница (само една от блога) бутонът не се появява компактен (както трябва) а стандартен. Но заеманото място е за компактен и долната част се губи. Ето демонстрация тук – http://www.kenanoff.com/blog/archives/258
  На останалите страници е ОК, така че може би е нещо в кода на самата публикация, което се „сбива“ с кода на плъгина.
  Настройките на бутона са:
  Компактен, Зелен, Автоматично добавяне, Вляво, Долу, нама HTML код за показване преди/след бутона (това така и не успях да го подкарам)

Коментари са забранени.