WordPress плъгин за добавяне на Svejo.net бутони

Тази WordPress приставка (ъъ, плъгин) ще ви помогне лесно и бързо да поставете бутоните за гласуване на Svejo.net. Повече за бутоните може да прочетете на този адрес: http://svejo.net/reception/button.

Поставянето на бутоните за Svejo.net изобщо не е трудно, но автоматизирането на тази дейност може да ви спести малко време, а и малко неприятности – като например да поставите бутоните в темата която използвате и да се налага да ги копирате отново ако смените темата. Хареса ми, че най-накрая и българските сайтове за споделено записване на отметки (ъъ, online social bookmarking сайтове .. едва ли ще го разбере някой както съм го написал) имат малки кодове за вграждане и „бързо гласуване“. Направи ми впечетление, че подтавянето на кода може да е досадна работа. Много по-удобно може да се работи, ако се направи WordPress приставка за тази цел и се поставя автоматично. Надявам се, че приставката ви е достатъчно удобна за ползване, като се постарах всичко в него да е добре обеснено и да е на български.

Изтегляне

Инсталиране

 1. Изтеглете инсталационния файл и го разархивирайте
 2. Качете разирхивираното съдържание в папката с приставките на вашия WordPress блог (казва се wp-content/plugins/)
 3. Активирайте приставката в административния панел на WordPress (това е на Plugins страницата)
 4. Конфигурирайте приставката от Options страницата в административния панел на WordPress
 5. Ами това е ;)

Начин на използване

Поставянето на бутоните за Svejo.net изобщо не е трудно, но автоматизирането на тази дейност може да ви спести малко време, а и малко неприятности (като например да поставите бутоните в темата която използвате и да се налага да ги копирате отново ако смените темата). Май се повтарям, а ?

Начините (режимите) на използване на WordPress плъгина за добавяне на Svejo.net бутоните са два: „ръчен“ и „автоматичен“.

При автоматичния режим, бутоните се добавят автоматично към всики материали от блога ви. Забележете, че те се добавят чак при отпечатването, и по никакъв начин не променят съдържанието на материалите, запаметено в базата данни. Недостатък на този режим, е че бутоните, ще се появат на всички страници и не можете да укажете, ако искате някои от страниците да нямат бутон.

При ръчния режим, вие сами контролирате на кои страници да се показват бутоните, като поставяте малки псевдо тагове, ето така:

[wp:svejo-net]

При този режим имате пълен контрол – сами може да определите дали да сложите бутона или не, и ако решите да го сложите, имате възможност да го „засадите“ където пожелаете в страниците си. Ето един пример:

Здравейте,това е кратък увод, след който ще дойде реда да поставя
бутона на който ще се радвам да гласувате.

[wp:svejo-net]

Сега, да продължим...

Ако използвате и двата режима (автоматичния режим е включен, и въпреки това поставите псевдо-таг), „ръчния“ режим ще има по-голям приоритет, и бутонът ще се покаже там, където сте поставили [wp:svejo-net] таг-а, a за сметка на това, автоматичното поставяне на бутона няма да се включи.

24 юли 2008: Тази възможност за ръчното добавяне някой ползва ли я ? Ако не, да я махам.

Бъдещи подобрения

Ето списъка от нещата, които може да очаквате:

 • добавяне на поле при редактиране на постове за това дали да се показва бутона или не (по подразбиране е включено)
 • настройки за това къде да се показват бутоните (освен на единичните страници): при всички списъци от статии, при списъците по категории, при списъците по тагове, при списъците по автор, на главната страница
 • избор на категории ?
 • махане на възможността за ръчно добавяне ?
 • да сменя color-picker библиотеката, с някоя базирана на jQuery

Новини

 • (30 септември, 2008) Нова версия 0.3.4

  Новата версия представя някои малки подобрения. Първо, променен е начина по който се отпечатва бутона (HTML кода е променен). Второ, оправен е бъг, който не позволяваше да се добавя допълнителния „опасващ“ HTML код към бутона (от секция „Оформление“). Трето, заради зачестилите оплаквания от Internet Explorer, за момента съм добавил временна „кръпка“, която слага празно заглавие и описание на бутона, за да може капризния Internet Explorer да работи както трябва. И най-накрая, кода за бутона вече има няколко CSS класа, които да помогнат на по-сръчните да поукрасят бутона. Благодаря на Красьо за докладваните проблеми и идеите за подобрения.

 • (31 юли, 2008) Хайде на версия 0.3.2

  Няма и половин ден по-късно, и пускаме следващата версия, която оправя досадно недоглеждане от моя страна при използване на „къси“ тагове. Благодаря на Юлиян Йорданов, който докладва за проблема, и помогна за отстраняването му.

 • (31 юли, 2008) Нова версия 0.3.1

  Новата версия оправя бъг с „капризния“ Internet Explorer. Благодаря на Светлин Големански, който съобщи за проблема.

 • (27 юли, 2008) Най-накрая – нова версия 0.3.0!

  Доста време е минало между версиите, и това за съжаление не се държи на стабилността на последната изкарана (версия), ами на това че нямам много свободно време.

  • Това с експерименталното борене с Internet Explorer беше фиаско, защото освен добавянето на избор за това в настройките, друго не беше направено. Това недоглеждане вече е оправено, и от тази версия (0.3.0) вече може да ползвате експерименталния скрипт (скрипта се зарежда онлайн, и не е във файловете на приставката).
  • Освен това, оправен е бъг, който трабваше да се публикува от междинна 0.2.9 версия, обаче така и не остана време да го пусна. Благодаря на Кристалин Чавдаров, който ми писа за този бъг, и помогна за да се ориентирам къде е проблема.
  • Оправен е проблем с новата версия на WordPress 2.6, който пречи на работата с изображения. Не съм търсил къди точно се „карат“ двете неща, ами добавих проверка, така че JavaScript-а и CSS-а за приставката да се добавят само ако си на страницата с настройките. Благодаря на Пенко Пенев и Николай Бачийски които докладваха за проблема
  • След излизането WordPress 2.6, и „затвърждаването“ на новия тип интерфейс, най-накрая зарязах външния вид съвместим с 2.1, и обнових страницата с настройките, така че по-добре да „пасва“ на новия изглед на WordPress административния панел.
  • Променил съм малко „карантиите“ на приставката, като съм разтоварил основния файл от неща, които се ползват само в административния панел. Така приставката ще работи маааалко по-бързо. Използвам и една малка библиотека, която написах за генериране на контроли във формите на административните страници.

  Доста неща са променени в новата версия, така че ако нещо „гръмне“, несе притеснявайте да се обадите и да видим къде е проблема.

 • (3 април, 2008) Нова версия 0.2.8 се бори „експериментално“  с проблем на Internet Explorer

  Новата версия предлага възможност да се подмени JavaScript файла който отпечатва бутоните с друг, който е направен да заобиколи проблем с Internet Explorer. Благодаря на Иван Желев, който ми писа за този бъг, и помогна за да се ориентирам къде е проблема.

 • (3 април, 2008) Нова версия 0.2.7

  Новата версия оправя бъг с валидацията на кода на страницата в която са бутоните. Благодаря на Кирил Владимиров, който докладва за тази грешка и помогна при намиране на причината за проблема.

 • (14 февруари, 2008) Само ден по-късно, версия 0.2.6

  Новата версия оправя бъг с фона на бутоните. Благодаря на Иво Станков, който за пореден път докладва за проблем, и помогна да „изгладим“ плъгина.

 • (13 февруари, 2008) Нова версия 0.2.5, този път с нови подобрения

  Добавени са дълго обсъжданите контроли за управление на коя страница да се показва бутона. Тази възможност на плъгина беше в списъка на подобрени още от първата версия, която пунах, и е едно от нещата, които почти всеки искаше да има в бъдещите версии. Благодаря на Иво Станков от DevStorming.com, който отново докладва за проблем (с charset-а, който вече е оправен в тази версия), както и за предложението да се добави контрол за управление фона на бутона.

 • (12 февруари, 2008) Новата версия 0.2.4 е готова

  Оправена е грешка, която чупи бутона ако се разчита сляпо на отрязък от поста (excerpt) за генериране на описание, което да се изпрати към SVEJO.NET. Благодаря на Иво Станков от DevStorming.com, който докладва за проблема.

 • (2 февруари, 2008) Публикуване в WordPress.org!

  Проектът е преместен в хранилището за плъгини на WordPress.org, което ще помогне на всички ползващи версии на WordPress от 2.3.0 и нагоре да получават известия за нови версии и подобрения.

 • (20 януари, 2008) Поредната версия 0.2.3a е готова

  Оправена е грешка, която прецаква RSS фийдовете когато плъгина е активен. Благодаря на всички, които докладваха за проблема.

 • (8 януари, 2008) Новата версия 0.2.2a е готова

  Оправена е бъг в кодирането на данните преди публикуването им. Благодаря на Михаил за докладването на проблема.

 • (26 декември, 2007) Новата версия 0.2.1a е готова!

  Оправена е интеграцията с новите бутони на Svejo.net, и вече се използват новите им и по-красиви варианти. Също така е добавена и визуализация на избрания начин на показване – така докато „прищраквате“ вариантите за бутоните (по-точно кой формат – стандартен или компактен – и коя цветова схема – стандартна, червена, черна и т.н.), вие ще можете да видите как ще изглежда копчето когато се отпечата на сайта.

 • (23 декември, 2007) Новата версия 0.2a е готова!

  Заради промени в начина по който работят бутоните на Svejo.net бе необходимо да се направят някои корекции.

 • (25 септември 2007) Идеята на Богомил – да му ударим едно приятелско рамо!

  Нека се цитирам сам себе си: „… One of the coolest guys in Bulgarian Open-Source Community, Programming Community, Nerd Community, Geek Community, IT Community, etc. – Bogomil Shopov – decided to win a SEO contest and give the prize for charity. Let’s give him a hand by placing this little link here: Яицазимитпо лъгуг …“

 • (24 септември, 2007) Страницата за плъгина е готова!

  Прекрасната страница, която четете в момента е публикувана за да ви помага да се справите с този иначе толкова лесен за ползване WordPress плъгин.

 • (24 септември, 2007) Първо публикуванеhe – излезе версия 0.1 алфа!

  Първата версия на този плъгин е готова, и е публикувана на Google Code.

Поддръжка

Ще се радвам на всичките ви коментари, препоръки и горчиви забележки – за целта използвайте формата долу. Иначе, пожелавам Ви много успех с WordPress плъгина за поставяне на Svejo.net бутони!

Също така приемам всякакви идеи за по-адекватен превод на българския в плъгина! Това което виждате в момента в плъгина съм си го смукъл от пръстите, и си мисля, че освен многото правописни грешки които ще откриете, може да намерите и неща които да звучат безмислено. За съжаление, както не един път съм коментирал и преди, „компютърните“ термини на български звучат объркващо.

125 мнения за “WordPress плъгин за добавяне на Svejo.net бутони”

 1. @Пенко: ще разгледам да видя какво става; ако може прати ми запазено копие от някоя страница на която се появява проблема.

 2. Калоян – сложи абонамент за коментарите за да може който желае да се абонира за коментарите след неговия. Не бях посещавал тази публикация отдавна тъй като с новата версия 2.8 нямах описаният по-горе проблем.

  Сега обаче имам друг – когато е пуснат плъгина не работи редактора на картинки в новият WordPress 2.6 – При спиране на плъгина редактора работи.

 3. Вчера имам още един сигнал за проблем с плъгина от Юлиян от Pixelmind. През почивните дни ще се опитам да намеря време да видя къде е проблема.

 4. И аз попаднах на проблем междъ jquery 1.2.6 и твоето разширение. Защо не пробваш да минеш всичко на jquery?

 5. Аз ли съм единствената? Не мога да го накарам пустия му бутон да се покаже в IE! На Chrome няма проблеми…

 6. Ваня, видях проблема, и писах на Явор от Свежо, за да разгледаме проблема заедно. Не се тревожи, така както ниждам грешката не е от твоя телевизор, ами е от явната непоносимост на IE към копчетата на Свежото ;)

 7. Ваня, видях че ползваш последната версия на плъгина – 0.3.3 (http://blog.vspot.co.uk/wp-content/plugins/wp-svejo-net/readme.txt). В предната версия, 0.3.2, имаше един „трик“ за борба с капризите на Internet Explorer. Ако искаш опитай се да сложиш старата версия, и да активираш тази настройка: казва се „Поведение“, и трябва да избереш „Искам да използвам подобрeния експериментален javascript файл“. С новите подобрения по Свежо този трик стана излишен, защото си мислех, че проблема е отстранен. Така че опитай с предишната версия, може би ще има резултат.

 8. Чудничко, ама не намирам друг линк за даулоад на старата 0.3.2 версия, пък и на моя админ панел излиза точно тази 0.3.2 версия. Това, което съм инсталирала е това, което идва от тук: http://downloads.wordpress.org/plugin/wp-svejo-net.zip
  Май ми остава да се надявам, че всички сме вече на Хрома :-)))

 9. Много сте отзивчиви, благодаря! Обаче пак не проработи и се принудих да го махна. Ще следя какво става тук…

 10. Засега намерихме само, че проблема го няма тогава, когато не се пращат заглавието и описание; може би ще направя такава промяна в следващата версия – който поиска, да може да си изключва заглавието и описанието (само за IE разбира се).

 11. Има ли начин да укажа къде точно да излиза бутона, редактирайки single.php?
  Искам да го сложа в една табличка…

 12. @Михаил: можеш, но тогава просто не ти трябва плъгина, а можеш направо да си сложиш кода за бутона

 13. Опитах но не можах да накарам
  svejo_url='[URL АДРЕС НА ВАШАТА ПУБЛИКАЦИЯ]’;
  svejo_title='[ЗАГЛАВИЕ]’;
  svejo_summary='[СЪДЪРЖАНИЕ]’
  да работят както трябва. Смених ги с уж с таговете от WP Codex, но не стана. Да не говорим, че слагам компактен бутон, а то вади стандартен…

 14. Супер е плъгина, но има проблем при работа с друг плъгин – Smart Youtube – при ползване на двата не се показва бутона.

 15. Сложих текст в началото на поста, намалих summary-то от 450 на 100, за да не хваща кода от Smart Youtube плъгина и тръгна. Предполагам има оправия… :>

 16. Молба за помощ

  Как може да се сложи бутон от Свежо в нормалните блогове. Ние използваме хостинга на http://theistina.wordpress.com/.
  Дано поне някой микаже дали е възможно.

  P.s.Всички е възможно, въпрос на време.

 17. За съжаление няма възможност да се използва плъгина когато блога ви на WordPress.com – в момента единственото решение е ръчно да си слагате бутона във всяка статия/пост. Инструкциите може да намерите тук:

  * http://svejo.net/reception/button/

 18. Плъгина е супер. Браво!
  Само една критика имам и тя е че не ми харесва когато в една публикация разделена на две страници се появява свежо бутон за двете страници. Най новия урок който публикувах днес е точно с този проблем.
  Но все пак браво за труда, ако го нямаше този плъгин сигурно нямаше да си правя труда да добавям бутон към Svejo.net

 19. Само да намеря време, и ще пусна нова версия. Около бутона на TBL направих нова „основа“ за подобни плъгини, и трябва да конвертирам и този за Свежо.нет бутоните. Ще гледам да го оправя и този проблем със страниците: досега не съм имал такива постове и просто не съм обърнал внимание.

 20. Качете разирхивираното съдържание в папката с приставките на вашия WordPress блог (казва се wp-content/plugins/)

  Какво означава това и как се прави????

 21. Ако си с нов WordPress няма нужда да качваш нищо – може да инсталираш плъгина директно от административния панел.

 22. Ами.. в widgets нямам нищо свързано с гласуване… о_О ?

 23. Нищо не разбирам тук. Как да кача тези файлове? Откъде да видя какви са ми ftp данните за seeurope.wordrpess.com?

 24. На wordpress.com няма да стане. Трябва да сте на самостоятелен хостинг.

 25. здравей,
  имам едно питане и по точно къде да пипна за да направя плъг-ина да позва „compact“ – скина на бутона?

 26. „Активирайте приставката в административния панел на WordPress (това е на Plugins страницата)“ – тази страница има ли я при безплатната версия на WordPress и аз не я виждам или трябва да ъпгрейдна първо страницата и едва тогава ще имам възможност да добавям разни „полезнинки“?

 27. Pingback: WordPress Plugins
 28. 6 точки за плъг-ина… само немога да разбера защо като си кликна в „Настройки“ – „Бутони за svejo.net“ – нищо не ми излиза на кирилица, ами всичко е с въпросителни и т.н. Все едно енкоудинга е счупен, но не виждам откъде може да се промени. Пробвах от браузъра – не е от там, търсих из файловете – не намерих. Ако може да предложите нещо ?

  Поздрави,
  Радомир

 29. Опитах се да инсталирам приставката, но в WordPress вместо на кирилица страницата с настройки излиза на въпросителни. Същото се случи, когато се опитах да инсталирам приставката за topblog.bg. Ползвам WordPress 2.8.4
  Мерси предварително за помощта.

 30. По някаква причина плъгина не работи с темата Mystique. Може би е нещо специфично в темата, което обаче не можах да намеря. Аз и не съм много на ти с ПХП, така че всяка помощ е добре дошла..

 31. Звездана, скоро ще пусна нова версия и за двата бутона, просто трябва да намеря малко свободно време ;)

Коментари са забранени.