wp-tbl | WordPress плъгин за добавяне на TopBlogLog бутони

Тази WordPress приставка (ъъ, плъгин) ще ви помогне лесно и бързо да поставете бутоните за гласуване на TopBlogLog. Повече за бутоните може да прочетете на този адрес: http://topbloglog.com/get-widget-code/button.

Поставянето на бутоните за TopBloglog изобщо не е трудно, но автоматизирането на тази дейност може да ви спести малко време, а и малко неприятности – като например да поставите бутоните в темата която използвате и да се налага да ги копирате отново ако смените темата. Направи ми впечетление, че подтавянето на кода може да е досадна работа. Много по-удобно може да се работи, ако се направи WordPress приставка за тази цел и се поставя автоматично. Надявам се, че приставката ви е достатъчно удобна за ползване, като се постарах всичко в него да е добре обеснено и да е на български.

Изтегляне

Инсталиране

 1. Изтеглете инсталационния файл и го разархивирайте
 2. Качете разирхивираното съдържание в папката с приставките на вашия WordPress блог (казва се wp-content/plugins/)
 3. Активирайте приставката в административния панел на WordPress (това е на Plugins страницата)
 4. Конфигурирайте приставката от Options страницата в административния панел на WordPress
 5. Ами това е ;)

Начин на използване

Поставянето на бутоните за TopBlogLog изобщо не е трудно, но автоматизирането на тази дейност може да ви спести малко време, а и малко неприятности (като например да поставите бутоните в темата която използвате и да се налага да ги копирате отново ако смените темата). Май се повтарям, а ?

Начините (режимите) на използване на WordPress плъгина за добавяне на TopBlogLog бутоните са два: „ръчен“ и „автоматичен“.

При автоматичния режим, бутоните се добавят автоматично към всики материали от блога ви. Забележете, че те се добавят чак при отпечатването, и по никакъв начин не променят съдържанието на материалите, запаметено в базата данни. Недостатък на този режим, е че бутоните, ще се появат на всички страници и не можете да укажете, ако искате някои от страниците да нямат бутон.

При ръчния режим, вие сами контролирате на кои страници да се показват бутоните, като поставяте малки псевдо тагове, ето така:

[topbloglog] или [tbl]

При този режим имате пълен контрол – сами може да определите дали да сложите бутона или не, и ако решите да го сложите, имате възможност да го „засадите“ където пожелаете в страниците си. Ето един пример:

Здравейте,това е кратък увод, след който ще дойде реда да поставя
бутона на който ще се радвам да гласувате.

[topbloglog]

Сега, да продължим...

Ако използвате и двата режима (автоматичния режим е включен, и въпреки това поставите псевдо-таг), „ръчния“ режим ще има по-голям приоритет, и бутонът ще се покаже там, където сте поставили [topbloglog] таг-а, a за сметка на това, автоматичното поставяне на бутона няма да се включи.

Бъдещи подобрения

Ето списъка от нещата, които може да очаквате:

 • добавяне на поле при редактиране на постове за това дали да се показва бутона или не (по подразбиране е включено)
 • избор на категории ?
 • махане на възможността за ръчно добавяне ?
 • възможност за скриване на бутона, ако още никой не е гласувал

Новини

 • (09 февруари, 2009) Първо публикуване – излезе версия 0.1 алфа!

  Първата версия на този плъгин е готова, и е публикувана в темата на форума, посветена на бутоните за гласуване. Малко по-късно плъгина вече е и в хранилището на WordPress.org:
  http://wordpress.org/extend/plugins/wp-tbl/

 • (10 февруари, 2009) Нов ден – нова верся: излезе версия 0.1.3!

  След като се появи вариант за четвърти вид бутон, и ето, един ден по-късно, вече новата възможност я има и в плъгина ;)

 • (03 април, 2009) Няколко нови версии – но последната е 0.1.6!

  Благодарение на massacre и Fingli от форума на TopBlogLog разбрах за проблем с плъгина, който е вече оправен (във версия 0.1.5). Понеже все още не се поддържа svn:externals в правенето на архивите за изтегляне от WordPress.org, се наложи да направя още една нова версия – актуалната 0.1.6! Оказа се, че след 0.1.3 съм пуснал и 0.1.4 в която не се сещам какво точно съм оправил, просто важното е да се обновява редовно плъгина (не като другите ми затлачени проекти, които кой знай кога ще се радват на моето внимание…)

 • (14 юни, 2010) Нова версия – 0.1.8!

  TopBlogLog изненадва с нови подобрения почти всяка седмица, като тази седмица са новите бутони. Отдавна не съм се занимавал с плъгина, но едно такова нововъведение като новите копчета си заслужава да се отдели малко време и да се пусне нова версия. Между другото, ако се чудите къде е версия 0.1.7 – ами забравил съм я да публикувам (въпреки че е била записана в хранилището на WordPress.org), и ако се бях помотал още малко щеше да стане една година от версия до версия: 0.1.7 е от 23 юли 2009 ;)

 • (08 юли, 2010) Малка поправка и версия 0.1.9!

  Веселин намери малък проблем при последното обновяване (свързано с показването на новите бутони), и заради неговото поправяне има нова версия.

Поддръжка

Ще се радвам на всичките ви коментари, препоръки и горчиви забележки – за целта използвайте формата долу, или на страницата на плъгина на WordPress.org. Иначе, пожелавам Ви много успех с WordPress плъгина за поставяне на TopBlogLog бутони!

Също така приемам всякакви идеи за по-адекватен превод на българския в плъгина! Това което виждате в момента в плъгина съм си го смукъл от пръстите, и си мисля, че освен многото правописни грешки които ще откриете, може да намерите и неща които да звучат безмислено. За съжаление, както не един път съм коментирал и преди, „компютърните“ термини на български звучат объркващо.

10 мнения за “wp-tbl | WordPress плъгин за добавяне на TopBlogLog бутони”

 1. Егати пауъра: от WordPress.org са супер бързи – преди чаках около седмица да ме удобрят, а сега стана още същият ден ;)

 2. Евала за инициативата и за превода :) Справил си се доста добре със задачата, предвид трудността с транслирането на доста нестандартни термини от английския. Може би само на ‘засадите’ би прилягало повече ‘поставите’, ‘интегрирате’, ‘позиционирате’, ‘наставите’ или нещо от сорта.
  Имам някои забележки към пунктуацията (и 1-2 към правописа). Надявам се, че не ги приемаш като критика, просто сериозните неща правят впечатление и с качествена документация/описание :)

 3. Приема всякакви забележки за граматика и правопис ;) Иначе това със засаждането е директно взето от страницата за бутона на Свежо.нет, където го написах като малък майтап – като чуя „засаждам“ все се сещам за „ще ти засадя бор в задния двор“ ;)

 4. Странно, инсталирах вчера плъгина, реших да щракна „Автоматично добавяне“ и никъде не видях „Запази“ или Submit…

  Съответно не се запазиха настройките.

  Като погледнах кода, видях, че и секцията „Облик“ не се вижда при мен.

  С това за „Запази“ се справих, като изпозвах Display form details, от web developer- плъгина на Firefox.

  Но странно, защо тези неща не се виждат, като дам view source си ги има.
  Пробвах с различни браузъри и теми на блога, но скритото си остана скрито.

 5. Може ли да дадеш адрес където да ги видим в действие, рових по сайта на дзвер и тук, но не ги виждам. Ще правя добавка за друг CMS, затова се интересувам.

 6. Pingback: WordPress Plugins
 7. Имам проблем с бутона за TBL, както и с този за Svejo, просто кирилицата не излиза, а блогът ми е българска версия, всичко в админа е на български – http://blog.hadjivasilev.com хоста ми е Tophost.bg

  Така не мога да активирам и настроя нищо, ето екрани:
  http://www.teentopic.net/andrey/tbl.jpg
  http://www.teentopic.net/andrey/svejo.jpg

Коментари са забранени.